ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Στη χώρα μας δημιουργείται μαζικός εγκλωβισμός προσφύγων

Κουτσούμπας: Στη χώρα μας δημιουργείται μαζικός εγκλωβισμός προσφύγων

Ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.

«Οι εργαζόμενοι εδώ στο χώρο και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας δίνουν ένα μεγάλο αγώνα, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες έτσι ώστε να είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπής η ζωή αυτών των ανθρώπων, των συνανθρώπων μας προσφύγων στα Διαβατά. Το πρόβλημα, βέβαια, βρίσκεται στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, που τις υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση και από χτες έγιναν με απόφαση και των άλλων κομμάτων και νόμος του κράτους με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και δυστυχώς περιπλέκει παραπέρα το πρόβλημα», υποστήριξε Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «το σύνολο αυτών των αποφάσεων που εμπλέκουν το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που εμπλέκουν άλλες χώρες και συνεχίζουν τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στη γειτονιά μας, δυσκολεύει τα πράγματα και παραπέρα δημιουργεί νέες προσφυγικές ροές, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι, αυτά τα γυναικόπαιδα που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο και ταυτόχρονα να την πληρώνει σκληρά και ο ελληνικός λαός».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ενημερώθηκε από εκπροσώπους προσφύγων και μεταναστών για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στα Διαβατά αλλά και για την περίπτωση ενός παιδιού με αναπηρία για το οποίο ζητήθηκε να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να έχει προτεραιότητα στη διαδικασία μετεγκατάστασης. «Θα μεταφέρουμε όσα μας είπατε. Ταυτόχρονα κάνουμε και κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις με εργατικά σωματεία για να πιέσουμε την κυβέρνηση να αλλάξουν αυτές τις αποφάσεις», ανέφερε.

«Γι’ αυτό παλεύουμε, γι’ αυτό είμαστε εδώ. Ο ελληνικός λαός είναι στο πλευρό σας. Εμείς ως κόμμα παλεύουμε ενάντια στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπαθούμε και χθες στη Βουλή και με την κυβέρνηση να τους πιέσουμε να ανοίξουν και τα σύνορα και να πάτε, όπως έχετε δικαίωμα ως πρόσφυγες, στον τόπο που θέλετε, στον τόπο προορισμού σας. Η ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν τηρεί το διεθνές προσφυγικό δίκαιο. Παλεύουμε και γι αυτά τα δικαιώματα και όσο καιρό είστε εδώ στην Ελλάδα για να γίνουν όσο γίνεται πιο αξιοπρεπείς οι συνθήκες ζωής σας», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος στους πρόσφυγες.

Σχετικές ειδήσεις