ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Απριλίου, κατά την οποία αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή του στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο πρωθυπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Κόστα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Κόστα από τον Νοέμβριο του 2015 ηγείται της προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού σοσιαλιστών, με στήριξη από το Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ Πορτογαλίας και εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην πολιτική λιτότητας. Ως εκ τούτου θεωρείται ένας εκ των συμμάχων της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά στην οικονομική πολιτική και την αντίθεση στη λιτότητα όσο και στην προώθηση ευρωπαϊκής λύσης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη Μεσόγειο.

Η πρόθεση της κυβέρνησης Κόστα να βάλει τέλος στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, με την έγκριση προϋπολογισμού και αποφάσεις που ανακαλούν μέτρα λιτότητας των προηγούμενων ετών, προκάλεσαν αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η τελευταία εξέφρασε αρχικά έντονες αντιρρήσεις. Τελικά, ο προϋπολογισμός τερματισμού της λιτότητας εγκρίθηκε με την επιφύλαξη των Βρυξελλών.

Επιπλέον, σε σχέση με το προσφυγικό, ο Αντόνιο Κόστα, με επιστολή του προς τον έλληνα πρωθυπουργό αλλά και προς όλους τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου, εξέφρασε την ετοιμότητα της Πορτογαλίας να υποδεχθεί έως και 6.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, επιπλέον αυτών που ανέλαβε να φιλοξενήσει ούτως ή άλλως στο πλαίσιο των ποσοστώσεων.

Σχετικές ειδήσεις