ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέτρα, ανασχηματισμός και στο βάθος... εκλογές

Μέτρα, ανασχηματισμός και στο βάθος... εκλογές

«Μεταξύ σφύρας και άκμονος» βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Από τη μία οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για ακόμα σκληρότερα μέτρα και η νέα εμπλοκή με την παύση των διαπραγματεύσεων και τις ελπίδες της Αθήνας να μεταφέρονται στη Σύνοδο του ΔΝΤ και από την άλλη οι συνεχώς διογκούμενες κοινωνικές αντιδράσεις σε συνδυασμό με το προσφυγικό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

«Μαγειρεύουν» κάλπες αναζητώντας διέξοδο

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να επικοινωνούν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ενώ τα «αγκάθια» παραμένουν. Στοχεύουν σε πολιτική λύση, επιλογή που προκρίνουν από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάθε φορά που βρίσκουν τοίχο στην απέναντι πλευρά. Είτε αφορά Ευρωπαίους, είτε ΔΝΤ.

Παρά την παράδοση της Αθήνας στο φορολογικό μέτωπο με νέα φοροκαταιγίδα που έρχεται να χτυπήσει για άλλη μία φορά τον εξαθλιωμένο κοινωνικό ιστό, οι δανειστές επιμένουν σε πλήρη παράδοση και με μέτρα που δεν είχαν τεθεί καν στο τραπέζι της συμφωνίας.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα με τους δανειστές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να περάσει και τον σκόπελο του Κοινοβουλίου, φέρνοντας για ακόμη μία φορά δυσβάστακτα μέτρα που ισοπεδώνουν όσα είχαν μείνει όρθια στο εργασιακό και δημοσιονομικό τοπίο, επιλέγοντας αντί να περικόψει δαπάνες να τσακίσει τα συνήθη υποζύγια.

Ένα σκληρό, βάρβαρο και αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, γεμάτο με άμεσους και έμμεσους φόρους που θα αναγκάσουν τους Έλληνες να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα έρθει στην Ολομέλεια.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που δέχονται σφοδρά πυρά από την κοινωνία για την μνημονιακή πολιτική που ακολουθούν και για τα ψέματα που είπαν στο λαό, θα κληθούν να... πιουν ακόμα ένα πικρό ποτήρι. Διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, δεν αναμένονται. Εντούτοις, οι περισσότεροι ξεκαθαρίζουν ότι είναι το τελευταίο πακέτο που ψηφίζουν, καθώς – όπως τονίζουν – δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ανοίγει το μπλοκάκι του ανασχηματισμού

Αν η κυβέρνηση καταφέρει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, θα είναι θέμα μερικών ημερών ο ανασχηματισμός. Ασφαλείς μάλιστα πληροφορίες του Newsbomb.gr τον τοποθετούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά τρόπους για να αποκλιμακώσει πολιτικά την κατάσταση, ενώ επιθυμεί εναγωνίως να κερδίσει χρόνο και παράλληλα να φέρει αέρα ανανέωσης στην κυβέρνηση.

Όπως ήδη έχει γράψει το Newsbomb.gr, ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει το «γράψε – σβήσε» περνώντας από... κόσκινο τους υπουργούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο βάθος... κάλπες

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του λειτουργούν υπό το κράτος πανικού. Την ώρα που οι κοινωνικές αντιδράσεις φουντώνουν για την οικονομική πολιτική και το προσφυγικό, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, με πολιορκητικό κριό το ΔΝΤ, του ζητάνε ακόμη βαρύτερα, αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνουν - μεταξύ άλλων - ακρωτηριασμό συντάξεων, πώληση των «κόκκινων» αλλά και των «πράσινων» δανείων και πολύ βαριά φορολογικά μέτρα που θα γονατίσουν τους Έλληνες.

Σε αυτό το φόντο, πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο είτε μιας αναγκαστικής «διεύρυνσης» - διάσωσης της κυβέρνησής του με σωσίβια από το ΠΑΣΟΚ, τον Λεβέντη, το Ποτάμι, είτε μιας «απόδρασης» από τον ασφυκτικό κλοιό μέσω πρόωρων εκλογών. Γι' αυτό άλλωστε και οι δηλώσεις για την ανάγκη να πάμε στις επόμενες εκλογές με έναν νέο εκλογικό νόμο. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι κρατά στα χέρια της το «χαρτί» του εκλογικού νόμου και τα στελέχη της επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου, με στόχο πάντα να το αξιοποιήσουν προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν, δε, πληροφορίες που αναφέρουν ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κορυφαίοι υπουργοί «φλερτάρουν» με την ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εφόσον η κυβέρνηση κληθεί, υπό την πίεση του ΔΝΤ, να ψηφίσει πιο ακραία μέτρα από αυτά που περιλαμβάνει η συμφωνία.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, αντιλαμβάνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, ακόμα και αν ψηφιστούν τα μέτρα, να μακροημερεύσει η κυβέρνηση, με δεδομένο το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί με την εφαρμογή τους.

Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να... μπλοφάρει με το χαρτί των εκλογών με στόχο να τρομάξει τους δανειστές, θέτοντας τον κίνδυνο να υπάρξει σε μία δύσκολη περίοδο, που παίζονται πολλά και για το προσφυγικό, αποσταθεροποίηση και πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις