ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χουντής: Μαύρη σελίδα για την Ευρώπη η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

Χουντής: Μαύρη σελίδα για την Ευρώπη η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό

«Η συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας αποτελεί “μαύρη” σελίδα στην ιστορία της ΕΕ και είναι ντροπή για όσους την έχουν συνυπογράψει», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ.

Πιο συγκεκριμένα, σε συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο κ. Χουντής κατήγγειλε ότι η ΕΕ, «προκειμένου να ξεφορτωθεί από τις πλάτες της ένα πρόβλημα για το οποίο είναι συνυπεύθυνη, βάφτισε την Τουρκία ασφαλή χώρα, αγνοώντας προκλητικά ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Η συνθήκη της Γενεύης πετάχτηκε στο κάλαθο των αχρήστων, χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, χωρίς να τους δίνεται ουσιαστικά το δικαίωμα του ασύλου στη χώρα που επιθυμούν».

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ τόνισε ακόμη ότι η αστυνομία των Σκοπίων καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων και χρησιμοποιεί ωμή βία, και υπογράμμισε τα εξής: «Η συμφωνία άνοιξε κεφάλαια για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη ενώ, την ίδια ώρα, αμφισβητούνται εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Καθημερινά παραβιάζεται ο ελληνικός εναέριος χώρος και δημιουργούνται ή επιχειρείται να δημιουργηθούν τετελεσμένα και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, με το ΝΑΤΟ παρόν».

Τέλος, ο κ. Χουντής απευθυνόμενος στον κ. Τουσκ είπε: «Το δικό σας “ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε”, μετέτρεψε την ηγεσία της ΕΕ σε κομπάρσο, σε ένα θεατρικό έργο για την προσφυγική κρίση, με πρωταγωνιστή τον κ. Ερντογάν».

Σχετικές ειδήσεις