ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Γερμανοί βλέπουν τον Τσακαλώτο στην «έξοδο κινδύνου» της κυβέρνησης

Οι Γερμανοί βλέπουν τον Τσακαλώτο στην «έξοδο κινδύνου» της κυβέρνησης

Ένας αξιωματικός κανόνας της Δημοσιογραφίας λέει πως «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Πόσω δε μάλλον τη στιγμή που η κάπνα προέρχεται από το Μαξίμου, το οποίο αρχίζει να φοβάται «διαρροές» μετά το διαπραγματευτικό φιάσκο της προηγούμενης Παρασκευής, στο Eurogroup του Άμστερνταμ, όπου η Ελλάδα έλαβε τελεσίγραφο από τους δανειστές να ψηφίσει άρον-άρον προληπτικά μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

ΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟ ΤΕΦΤΕΡΙ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΘΩΣ «ΜΥΡΙΖΕΙ» ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΟΙΞΗΣ

Το τελευταίο 48ωρο πληθαίνουν οι πληροφορίες, κυρίως στα γερμανικά ΜΜΕ, ότι ο Έλληνας υπουργό Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται έτοιμος να εγκαταλείψει τη θέση του, επειδή δεν επιθυμεί να υπογράψει το νέο επαχθές πακέτο μέτρων που απαιτούν οι Θεσμοί.

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να αναζητήσει σύντομα άλλον υπουργό Οικονομικών, καθώς ο κ. Τσακαλώτος θέλει να παραιτηθεί», μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ntv. Αλλά και η εφημερίδα Bild σημείωσε πως «ενώ η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απειλεί με παραίτηση».

Κατά το ρεπορτάζ των δύο γερμανικών Μέσων, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος από τη στάση των δανειστών, οι οποίοι φαίνεται ότι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αξιώσεις και τις «κόκκινες γραμμές» του οικονομικού επιτελείου.

Ειδικότερα, ενώ ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει επανειλημμένως πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί τη διαμόρφωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 9.090 ευρώ, οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου απαιτούν αυτό να διαμορφωθεί τελικά κοντά στα 8.181 ευρώ.

Αυτή είναι και η αφορμή, όπως εκτιμούν τα γερμανικά ΜΜΕ, που οδηγεί τον υπουργό Οικονομικών πολύ κοντά στην «εξώπορτα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ήδη πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να πουν πως ο κ. Τσακαλώτος βαδίζει στα χνάρια του προκατόχου του, του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι όποιες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ένα «ντόμινο» ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, αφού μια ενδεχόμενη παραίτησή του, ακόμη και μεσούσης της διαπραγμάτευσης, θα εξαναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να προβεί σε κατεπείγοντα ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Στο «μικροσκόπιο» και το ζήτημα της ρευστότητας

Ένα σημείο, το οποίο παρουσιάζεται ως αλληλένδετο με την τύχη του κ. Τσακαλώτου και εστιάζει σε αυτό με επιμονή ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος της Γερμανίας, είναι και το μείζον θέμα της ρευστότητας στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα Bild γράφει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και οι πιστωτές της χρεοκοπημένης χώρας παίζουν πόκερ εδώ και μήνες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και το νέο πακέτο βοήθειας. Φαίνεται, όμως, ότι ο Τσίπρας εξακολουθεί να τζογάρει».

Μάλιστα, ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει την απόφαση της κυβέρνησης «να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα μπορεί από τα ταμειακά διαθέσιμα οργανισμών προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους».

Η εικόνα αυτή δεν είναι διόλου πρωτόγνωρη και φέρνει μοιραία στο νου τα όσα συνέβησαν περίπου τον ίδιο καιρό πέρυσι, όταν η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρούσε να βρει χρήματα, καθώς ο κρατικός κορβανάς είχε αρχίσει να αδειάζει επικίνδυνα.

«Αυτή είναι μια εβδομάδα αποφάσεων στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πόκερ», έγραφε την Κυριακή (24/04/2016) χαρακτηριστικά το τηλεγράφημα του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου dpa.

Το πρακτορείο επικαλέστηκε τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είχε δηλώσει μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Άμστερνταμ πως «τα ταμεία στην Ελλάδα έχουν αδειάσει για άλλη μία φορά» κι ότι «η ρευστότητα είναι προφανώς οριακή».

Σύμφωνα, πάντα με το dpa, «μόνον τον Ιούλιο η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει τα χρήματα αυτά».

Η κυβέρνηση, υπό το πρίσμα αυτό, μοιάζει ανίκανη να διαχειριστεί την επερχόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση που προκάλεσε, με δική της ευθύνη. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι εξελίξεις, μέσα στο επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα, θα είναι ραγδαίες.

Σχετικές ειδήσεις