ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λαγκάρντ απειλεί κι ο Τσίπρας ψηφίζει άρον άρον την Κυριακή 8/05

Η Λαγκάρντ απειλεί κι ο Τσίπρας ψηφίζει άρον άρον την Κυριακή 8/05

Η επιστολή της «Σιδηράς Κυρίας» του IMF δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τι μήνυμα στέλνει η Κριστίν Λαγκάρντ με την εμμονή της να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος; - Γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο«απειλεί»τους Ευρωπαίους και συγκεκριμένα το Βερολίνο;

Tρεις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα έξτρα μέτρα έχουν βγει άκαρπες και ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να τεθεί επί τάπητος αμέσως, αλλιώς κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι να «χάσουν» την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, η αναδιάρθρωση του χρέους και η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα. Για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κίνηση αυτή της κυρίας Λαγκάρντ, σε συνδιασμό με την άρνησή της να λάβει μέρος στο Eurogroup της Δευτέρας σηματοδοτεί δυο πράγματα:

- Το ΔΝΤ γνωρίζει πολύ καλά πώς τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ που φόρτωσε ο Σόιμπλε στην Ελλάδα για να μην γίνει ελάφρυνση του χρέους, δεν πρόκειται να βρεθούν ποτέ!!!

-Το Ταμείο βαρέθηκε να παίζει για 6η συνεχόμενη χρονιά το ρόλο του κακού και θέλει λύση εδώ και τώρα. Λύση ολοκληρωμένη κι όχι λύση που να έχει «κόφτες» και συνεχείς, αέναες διαπραγματεύσεις.

Επί της ουσίας η κυρία Λαγκάρντ στέλνει το μήνυμα - τελεσίγραφο: ή τα λύνουμε όλα τώρα ή καμία συζήτηση!

Και μάλιστα, πάει ένα βήμα παραπέρα απειλώντας πως αν δεν υπάρξει συνολική λύση το ΔΝΤ δεν θα μπει στο πρόγραμμα, πράγμα που δεν το θέλει κανείς. Ούτε το Βερολίνο, ούτε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, κι όχι 3,5% που είναι και ο στόχος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και πιθανότατα θα είναι αντιπαραγωγικός. Δεν πιστεύουμε ότι είναι εφικτό για την Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με την αύξηση των ήδη αυξημένων φόρων και τη μείωση δαπανών», γράφει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφερόμενη στο εφεδρικό πακέτο άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι εφικτό κι ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η συζήτηση γι' αυτό.

Στη σκιά της μάχης ΔΝΤ - Βερολίνου ο Τσίπρας σπεύδει να περάσει τα πιο αντιλαϊκά μέτρα

Κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η ψυχροπολεμική διαδικασία μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. σπεύδει σε δείγμα καλής θέλησης να ψηφίσει τα πιο αντιλαϊκά μέτρα που έχει γνωρίσει ο τόπος για να διασφαλίσει την εύνοια του δόκτωρ Σόιμπλε και της κυρίας Μέρκελ.

Η κυβέρνηση της... αριστεράς, η οποία είχε ήδη πάρα πολλούς λόγους να αισθάνεται με την... πλάτη στον τοίχο (ξεπούλημα των τραπεζών αντί πινακίου φακής, ασφαλιστικό, φορολογικό, παράδοση των κόκκινων δανείων στους γύπες των funds, υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων) αποδέχτηκε, ουσιαστικά, τα νέα μέτρα χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Έπεσε στην παγίδα των εκβιασμών και φέρνει άρον άρον στη Βουλή τα καταστροφικά για το λαό μέτρα.

Παράλληλα έχει δεχθεί ρητά ότι τα μέτρα θα έχουν αυτόματο χαρακτήρα, όπως αξίωσαν απερίφραστα οι Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Με τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, μιας “αυτόματης” Προκρούστειας Κλίνης, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα λόγο στην επιβολή μέτρων και κανένα περιθώριο ελιγμών ή περεταίρω διαπραγματεύσεων.

Κατά τρόπο ανεξήγητο, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή της στην ταφόπλακα του ελληνικού λαού με ένα κατάπτυστο φορολογικό νομοσχέδιο και ένα ασφαλιστικό «λαιμητόμο», όπως άλλωστε το χαρακτηρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Ετοιμάζεται να κόψει περαιτέρω μισθούς και επιδόματα, να οδηγήσει στην ανέχεια περισσότερους συνταξιούχους με νέο «ψαλίδι» σε συντάξεις και εφάπαξ, να αυξήσει τη φορολογία σε δεκάδες προϊόντα μέσω του ΦΠΑ στο 24% και να αυξήσει τη φορολογία στα καύσιμα.

Για ποιο λόγο;

Υποτίθεται για να πάρει απλά μια υποσχετική δήλωση για το χρέος... Όχι γραπτή, αλλά προφορική!

Πάραυτα, άπαντες γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Άλλωστε τόσο Ο Σόιμπλε, όσο και ο Ντάισελμπλουμ έχουν ξεκαθαρίσει ότι με τα μέτρα - κάβα το χρέος θα καταστεί βιώσιμο!!!

Oι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. για άλλη μια φορά θα ψηφίσουν άκριτα και με ελαφριά καρδιά τα μέτρα που «σέρβιρε» το Βερολίνο, για να μας πουν σε λίγο καιρό ότι δεν βγαίνουν...

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις