ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείνει η αξιολόγηση παρά τις ενστάσεις του ΔΝΤ για το μηχανισμό προσαρμογής

Κλείνει η αξιολόγηση παρά τις ενστάσεις του ΔΝΤ για το μηχανισμό προσαρμογής

Μια ανάσα από το κλείσιμο της αξιολόγησης βρίσκονται Θεσμοί και κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, το βασικό πακέτο έχει ουσιαστικά κλείσει, παρά τις αντιδράσεις από το ΔΝΤ.

Αυτό περιλαμβάνει μέτρα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κτλ., τα οποία μαζί με το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο του EuroWorking Group (EWG), με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του γγ δημοσιονομικής πολιτικής, Φραγκίσκου Κουτεντάκη.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, ως βάση συζήτησης, κρίνοντας ότι πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία).

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν, ωστόσο, ότι υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, που εκπροσωπήθηκε στο EWG από τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντ. Βελκουλέσκου επανέλαβε στη συνεδρίαση του EWG τα επιχειρήματα της επιστολής Λαγκάρντ. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το θέμα του μηχανισμού θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές εστίασαν στο γεγονός ότι για πρώτη φορά ξεκίνησε η συζήτηση για την αναμόρφωση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, επιβεβαιώνοντας πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) κατέθεσε τη δική του πρόταση, η οποία όμως δεν ικανοποίησε το ΔΝΤ.

Σχετικές ειδήσεις