ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον κόσμο της η κυβέρνηση: Έξοδο από το Μνημόνιο σε τρία χρόνια «βλέπει» η Γεροβασίλη

Στον κόσμο της η κυβέρνηση: Έξοδο από το Μνημόνιο σε τρία χρόνια «βλέπει» η Γεροβασίλη

Επιμένει στη ρητορική της «κούφιας» ελπίδας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και από τις νέες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία υποστήριξε ότι, με τον παρόντα οικονομικό σχεδιασμό, «η χώρα θα μπορέσει να βγει μέσα σε διάστημα τριών ετών από τη δίνη των Μνημονίων».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να εκπληρώσει τη συμφωνία με τους δανειστές σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα η κ. Γεροβασίλη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σας θυμίζω ότι για το 2016 υπάρχει στόχος στο 0,5%, το 2017 στο 1,5% και το 2018 είναι 3,5%. Αυτό το 3,5% είναι που θα μετρηθεί και το 2019. Θεωρούμε ότι με την πολιτική που ακολουθείται και με την προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας, είναι απολύτως εφικτό σε τρία χρόνια να μιλήσουμε πια για την έξοδο της χώρας μας από τη δίνη των μνημονίων».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, επέμεινε πως «από το β’ εξάμηνο του 2016 θα έχουμε αντιστροφή του κλίματος, με κύριο στόχο και τη στήριξη των πιο αδύναμων».

Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού, ενώ για την προοπτική ενός ανασχηματισμού επανέλαβε πως δεν αποκλείει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, και ανθρώπων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό όμως», όπως έσπευσε να υπενθυμίσει, «έχει αποτυπωθεί και στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα».
Σχετικά με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού και θα περιλαμβάνει τα μέτρα που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ μέσω των έμμεσων φόρων, το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ., ενώ ταυτόχρονα, θα περιλαμβάνει και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης».

Ειδικά για το σκέλος της φορολογίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι η φοροδοτική ικανότητα σχεδόν έχει εξαντληθεί. «'Εχει ήδη εξαντληθεί σε πολλούς συμπολίτες μας και σε κάποιους τείνει να εξαντληθεί. Αυτό είναι γνωστό. Ο στόχος μας δεν είναι να παραμείνουμε σε μια τέτοια πολιτική. Ωστόσο, είναι αναγκαίο βήμα προκειμένου να αλλάξουμε το οικονομικό κλίμα, την οικονομική πραγματικότητα, να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα, για να μπορέσουμε να περάσουμε σε μια άλλη περίοδο», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει η χώρα σε μια νέα περίοδο κατά την οποία τα οικονομικά αποτελέσματα θα γίνονται αντιληπτά στη ζωή των πολιτών. «Αυτός είναι ο στόχος μας και κατά την άποψή μου είναι απολύτως εφικτός στόχος, πια. Επομένως, το μήνυμα στους συμπολίτες μας είναι ότι από την συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε μερικά δύσκολα βήματα. Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές. Τα πιο δύσκολα τελείωσαν για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να περάσουμε στην ανάκαμψη», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σχετικές ειδήσεις