ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας:«Τις επόμενες μέρες αποχωρούν οι προσφυγές απο τον Πειραιά»

Μουζάλας:«Τις επόμενες μέρες αποχωρούν οι προσφυγές απο τον Πειραιά»

Έως τα μέσα Ιουνίου θα έχει καταστεί δυνατή η εγκατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών, σε σχετικά αξιοπρεπείς συνθήκες. «Πρόκειται για οξεία κατάσταση και καταβάλλουμε μείζονα προσπάθεια για να διασώσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας και αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, σχετικά με τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων του Σκαραμαγκά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εξετάζεται η παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά που φιλοξενούνται στους χώρους φιλοξενίας.

Στην ερώτησή του ο κ. Κατσώτης υποστήριξε ότι στον Σκαραμαγκά, όπου φιλοξενούνται περί τα 3.000 άτομα, υπάρχουν ελλείψεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, κυρίως ιατρικές και διερμηνείας, ο χώρος είναι εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες και δεν υπάρχουν συγκοινωνίες.

Κατήγγειλε, επίσης, ότι μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ελληνικών και ξένων, προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να δημιουργούν στους πρόσφυγες την αίσθηση ότι θα φύγουν σύντομα, προκαλώντας ένταση, και ανέφερε σαν παράδειγμα την πρόσφατη απόπειρα προσφύγων να φθάσουν κολυμπώντας από τη Χίο στην Τουρκία.


Απαντώντας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε τον Σκαραμααγκά «συγκριτικά καλό κέντρο», το οποίο τηρεί τους διεθνείς κανονισμούς, και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται από το Πολεμικό Ναυτικό και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ έχει εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι τα προβλήματα δε μπορούν να λυθούν σε μια μέρα και σημείωσε ότι η είσοδος στην Ελλάδα 60.000 προσφύγων σε έναν μήνα αντιστοιχεί με την είσοδο 580.000 ανθρώπων στη Γερμανία το ίδιο χρονικό διάστημα. Αναφερόμενος στην περίπτωση των μεταναστών που προσπάθησαν να επιστρέψουν κολυμπώντας, τόνισε ότι πρόκειται για εικόνα κατασκευασμένη για την τηλεόραση, η οποία «συμβόλιζε ή προβοκάριζε», όπως υποστήριξε.«Ο χώρος της αριστεράς έχει πέσει πολλές φορές θύμα τέτοιων στημένων καταστάσεων» είπε, απευθυνόμενος στον κ. Κατσώτη, ο κ. Μουζάλας και επικαλέστηκε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τον χώρο φιλοξενίας στο Ελληνικό.
«Μια οργάνωση, το ΚΕΡΦΑ, εξέδωσε ανακοίνωση και υποστήριζε ότι στο Ελληνικό, περίπου 1000 άτομα έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας και έχει εκδηλωθεί επιδημία γαστρεντερίτιδας» είπε ο κ. Μουζάλας, για να συμπληρώσει: «Επισκέφθηκα ο ίδιος τον χώρο, δεν υπήρχε απεργία πείνας ενώ είχαν διαγνωσθεί 30 περιστατικά, τα οποία δε μπορούν να χαρακτηρισθούν επιδημία. Την ίδια μέρα όμως, μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού έγραφαν ότι, "γίνεται απεργία πείνας στο Ελληνικό και οι επιδημίες μαστίζουν την Ελλάδα"».

Για τις ΜΚΟ, ο κ. Μουζάλας σημείωσε, ότι πρέπει να αξιοποιήσουν τα 100 εκατ. ευρώ που έχουν πάρει και ότι τη Βουλή θα πρέπει να την απασχολήσει ο έλεγχός τους, εάν δηλαδή τα χρήματα που έχουν λάβει δαπανώνται για το σκοπό αυτό που δόθηκαν, «ή γίνεται πάρτι ανάμεσά τους» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις