ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Έρχεται συμφωνία - πλαίσιο για το χρέος

Σταθάκης: Έρχεται συμφωνία - πλαίσιο για το χρέος

Την αισιοδοξία του για την ελάφρυνση του χρέους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και δήλωσε πως έως το τέλος του έτους θα εξοφληθούν από το Δημόσιο προς τους ιδιώτες χρέη ύψους 5 δισ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του.

Επίσης ο υπουργός Οικονομίας εμφανίσθηκε αισιόδοξος γενικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως είπε, «με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχουμε σημαντική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το θετικό είναι πως θα συζητηθεί το θέμα του χρέους στο Eurogroup της Τρίτης. Δεν έχει νόημα να προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα, διαφαίνεται όμως ότι θα υπάρξει συμφωνία- πλαίσιο και στα τρία σημεία τα οποία έχουν τεθεί. Περιμένουμε μέχρι την Τρίτη για να δούμε ποια θα είναι η οριστική κατάληξη».

Αναφερόμενος στις οφειλές του Δημοσίου προς του ιδιώτες, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «άμεσα θα εκταμιευθούν πόροι ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν προς τους ιδιώτες στους οποίους οφείλει το Δημόσιο, ενώ έως το τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 3 δισ. ευρώ.»

Ο υπουργός Οικονομίας, παρουσιάζοντας τους 4 άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη, σημείωσε πως η οικονομία άντεξε το 2015, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, και για το 2016 προδιαγράφεται θετική πορεία για την οικονομία.

Ως παράγοντες αισιοδοξίας ανέφερε τον τουρισμό, ο οποίος «έτρεξε» πέρυσι με 7% σε σχέση με το 2014, το πρώτο τρίμηνο του 2016 κατέγραψε αύξηση 8,5% των αφίξεων, όπως είπε. Για την πορεία των εξαγωγών εκτίμησε πως θα υπάρξει σημαντική βελτίωση εντός του έτους, ενώ αναφέρθηκε και στην επανεκκίνηση μεγάλων έργων τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2017, τον TAP ο οποίος ξεκινά άμεσα την δραστηριοποίηση του, το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης κ.ά., τα όποια όπως σημείωσε είναι μια δυναμική που μπορεί δώσει ώθηση στην οικονομία.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ, είπε πως προφανώς είναι από εκείνα τα υποστηρικτικά εργαλεία για την ανάπτυξη, για τον αναπτυξιακό νόμο ανέφερε πως θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο, ενώ εκτός από τις 42 επενδυτικές προτάσεις, ύψους 5,6 δισ. ευρώ που έχουν υποβληθεί προς ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ, σημείωσε πως «υπάρχουν και άλλες προτάσεις εν εξελίξει και εκτιμούμε πως η κινητοποίησή τους θα γίνει έως τα τέλη του 2017 που είναι η πρώτη χρονική περίοδος».

Αναφορικά με το Αναπτυξιακό Συμβούλιο αναμένεται να ενταχθεί άμεσα σε σχέδιο νόμου, ενώ για το αναπτυξιακό σχέδιο έχει κλείσει η πρώτη φάση επεξεργασίας από το ΚΕΠΕ και αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση, είπε ο υπουργός. Σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ, ο κ. Σταθάκης είπε πως «αποτελεί σημαντικό θέμα και έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».

Σχετικές ειδήσεις