ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.: Προσφέρουν ποινική ασυλία στα καρτέλ των μεγαλοεργολάβων!

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.: Προσφέρουν ποινική ασυλία στα καρτέλ των μεγαλοεργολάβων!

Οι κυβιστήσεις του διδύμου (Τσίπρας – Καμμένος) που εξαπάτησε τον ελληνικό λαό δεν έχουν τέλος. Οι άνθρωποι που προεκλογικά κήρυξαν τη μάχη κατά της διαπλοκής και των μεγαλοεργολάβων, τώρα προσφέρουν απλόχερα οικονομική και ποινική ασυλία σε όλους τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που επί δεκαετίες ρήμαξαν με αφαιμάξεις το ελληνικό δημόσιο και τα κρατικά ταμεία.

ΜΕ «ΡΥΘΜΙΣΗ – ΣΚΑΝΔΑΛΟ» ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Με ένα άρθρο, μέσω του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. με «φωτογραφική» ρύθμιση – σκάνδαλο, βγάζει «λάδι» τους εργολάβους που εμπλέκονται στην περίφημη υπόθεση με τα καρτέλ των κατασκευαστικών εταιρειών.

Σε απλά ελληνικά, η κυβέρνηση ζητά από τους εργολάβους να πληρώσουν μόνο τα πρόστιμα επί των οικονομικών ατασθαλιών και τους «απαλλάσσει» από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη.

Ως γνωστόν η υπόθεση με τα καρτέλ των κατασκευαστικών εταιρειών, εδώ και χρόνια σέρνεται στα συρτάρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού και αφορά περίπου 63 κατασκευαστικές εγχώριες και ξένες εταιρείες που είχαν συμπράξει καρτέλ για να μοιράζονται την «πίτα» από τα δημόσια έργα.

Μάλιστα, στην επίμαχη τροπολογία (άρθρο 106) που ετοίμασε η κυβέρνηση προβλέπεται μείωση κατά 15% στα πρόστιμα σε περίπτωση ομολογίας και -το πιο εκκωφαντικό- πλήρη απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη εφόσον πληρώσουν τα πρόστιμα.

Για όσους δεν κατάλαβαν, το συγκεκριμένο άρθρο, ακυρώνει τις ποινικές διώξεις που επικρέμονται πάνω από την κλεπτοκρατική ελίτ και μέσω του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.

Αν για παράδειγμα ένας εργολάβος έχει κλέψει 1 δισεκατ. ευρώ, πληρώνει στο κράτος το 10 ή το 15% και «καθαρίζει». Ούτε ποινικές διώξεις, ούτε επιστροφή των κλεμμένων.

Κατά περίεργο τρόπο οι ρυθμίσεις αυτές περνούν εν κρυπτώ, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, αν και σε άλλες εποχές θα οδηγούσαν ενδεχομένως και σε πτώση της κυβέρνησης.

Ειδικά η διάταξη που προβλέπει γενική αποποινικοποίηση για οποιοδήποτε οικονομικό αδίκημα (π.χ. δωροδοκία, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, απάτη, ξέπλυμα χρήματος, απιστία κ.λπ.) έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, ειδικά από τη στιγμή που τινάζει στον αέρα κάθε προσπάθεια των οικονομικών εισαγγελέων να εξετάσουν το ποινικό σκέλος όχι μόνο της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά όλων των φακέλων που έχουν ανοίξει μετά από παραβάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού.

Η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 106) προβλέπει πως σε περίπτωση που το πρόστιμο εξοφληθεί ολοσχερώς (φτάνουν μέχρι το 10% του κύκλου εργασιών της εμπλεκόμενης επιχείρησης), εξαλείφεται το αξιόποινο των εγκλημάτων του παρόντος νόμου (περί ανταγωνισμού) όσο και των συρρεόντων εγκλημάτων που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων και τελούνται χωρίς χρήση βίας ή απειλής, ενώ επέρχεται πλήρης απαλλαγή από άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις.

Επιπλέον προβλέπεται πως ακόμη και αν το πρόστιμο εξοφληθεί τμηματικά στο πλαίσιο διακανονισμού και ο οφειλέτης είναι συνεπής, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, αναστέλλεται η παραγραφή των εγκλημάτων χωρίς να ισχύουν οι χρονικοί περιορισμοί του εδαφίου α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα.

Πρόκειται δηλαδή για «συγχωροχάρτι», το οποίο στην προκειμένη περίπτωση της υπόθεσης των κατασκευαστικών εταιρειών αλλά και σε όσες άλλες αντίστοιχης σοβαρότητας ακολουθήσουν, έρχεται να προσφέρει πλήρη ποινική ασυλία και να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που υπήρχαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι κυβέρνηση και εμπλεκόμενοι αναζητούσαν νομική φόρμουλα ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε η κυβέρνηση επιχείρησε να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης και προχώρησε δήθεν σε βελτίωση της ρύθμισης του άρθρου 106, αλλάζοντας όρος «σχετικά εγκλήματα» με τον όρο «συρρέοντα εγκλήματα».

Όπως υπογραμμίζουν νομικοί κύκλοι πρόκειται για τουλάχιστον αστεία ρύθμιση, αφού ο όρος «σχετικά εγκλήματα» με τον όρο «συρρέοντα εγκλήματα» νομικά είναι ίδιος, καθώς όταν εκδίδεται μία απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιγράφει συμπεριφορές καρτελικών συμπράξεων «κι άλλες τυχόν αξιόποινες συμπεριφορές» οι οποίες αξιολογούνται αρμοδίως από τους εισαγγελείς με τον όρο «σχετικά εγκλήματα» που αποποινικοποιούνται συμπαρασυρόμενα.

Σχετικές ειδήσεις