ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτήσεις Νικολόπουλου για την εισαγωγή στη Σχολή Πυροσβεστών και για τα λουκέτα στα σχολεία

Ερωτήσεις Νικολόπουλου για την εισαγωγή στη Σχολή Πυροσβεστών και για τα λουκέτα στα σχολεία

Δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις ζήτησε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα να προταχθούνκαι να συζητηθούν μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο Νίκος Νικολόπουλος καλεί τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, να μην εξαιρέσει τα παιδιά των πολυτέκνων και των τρίτεκνων από τις ειδικές κατηγορίες Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικότερα της Σχολής Πυροσβεστών και από τον Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκο Φίλη να μη βάλει "λουκέτο" σε σχολεία με τις διαθρυλούμενες αλλαγές που θέλει να επιβάλλει στην λειτουργία των ολοήμερων.

Ο κ. Νικολόπουλος, μιλώντας με δημοσιογράφους για αυτές τις νέες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΧΡΙ.Κ.Ε., ανέφερε: "Με έκπληξη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε, στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος ότι εξαιρούνται οι πολύτεκνες οικογένειες από τις Ειδικές Κατηγορίες Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικά της Πυροσβεστικής!!! Επειδή λοιπόν, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τις εξετάσεις καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει λύση άμεσα στο θέμα και να έρθει στο Κοινοβούλιο να απαντήσει ξεκάθαρα δίνοντας λύση. Εμείς οι Έλληνες Χρ/τες θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπήρξε κάποιο λάθος στη σχετική διατύπωση, ότι θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν και ότι θα διορθωθεί το ταχύτερο ώστε να τύχουν αυτής της ειδικής φροντίδας- μέριμνας όλες οι πολυμελείς οικογένειες. Περιμένουμε, λοιπόν, από το βήμα της Βουλής, αύριο – μεθαύριο, ο κ. κ. Κουρουμπλής να δώσει την πρέπουσα λύση".

"Τέλος, όσον αφορά στα ολοήμερα σχολεία, θέλω να επαναλάβω", τόνισε ο κ. Νικολόπουλος, "όσα και με προηγούμενες κοινοβουλευτικές τοποθετήσεις υπογραμμίσαμε. Δηλαδή πως για το Χρ/κό Κόμμα Ελλάδος, παραμένει ένας και σημαντικός ο σκοπός του ολοήμερου σχολείου: η καλλιέργεια και άλλων δεξιοτήτων του μαθητή και η επαφή του και με άλλα γνωστικά αντικείμενα που μπορούν να τον βοηθήσουν. Είμαστε επίσης ξεκάθαροι και απόλυτοι στο αξίωμα πως η Παιδεία δεν μπορεί να διαμορφώνεται, ανάλογα με το τι επιτάσσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και τα δύο ζητήματα είναι επίκαιρα και καυτά. Απασχολούν χιλιάδες συμπατριώτες μας και για τούτο πιστεύω πως δεν επιτρέπεται οι Υπουργοί να μη εμφανισθούν ενώπιον του Κοινοβουλίου, σ’ αυτή την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, για να απαντήσουν μα προπαντός για να αντιληφθούν μέσα από τον διάλογο πως πρέπει αμέσως να δώσουν λύσεις".

Τα πλήρη κείμενα των ερωτήσεων είναι τα ακόλουθα:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Αρ.Πρ.:904/24.05.2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Θέμα: «Εξαιρούνται οι πολύτεκνες οικογένειες από τις Ειδικές Κατηγορίες Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικά της Πυροσβεστικής;»

Με έκπληξη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε, στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, ότι εξαιρούνται οι πολύτεκνες οικογένειες από τις Ειδικές Κατηγορίες Σωμάτων Ασφαλείας και ειδικά της Πυροσβεστικής!!!

Σε επιστολές τους οι σύλλογοι πολυτέκνων Λάρισας, Πατρών και Περιχώρων, αναφέρουν χαρακτηριστικά : ”Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπήρξε κάποιο λάθος στη σχετική διατύπωση, ότι θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν και ότι θα διορθωθεί το ταχύτερο για να τύχουν αυτής της ειδικής φροντίδες - μέριμνας οι πολύτεκνοι”.

Επειδή, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τις εξετάσεις σας καλούμε να δώσετε λύση άμεσα στο θέμα και να απαντήσετε ξεκάθαρα :

1. Θα συμπεριληφθεί άμεσα στις ειδικές κατηγορίες του άρθρου 3 του σχετικού Π.Δ και η κατηγορία των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών), καθώς και των τριτέκνων οικογενειών, σε ποσοστό 10% των εισαγομένων στη Σχολή Πυροσβεστών, όπως το μέτρο αυτό έχει θεσμοθετηθεί και ισχύει για τις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας;

2. Πρόκειται ουσιαστικά για λάθος στη διατύπωση και εάν γιατί δεν έχετε προχωρήσει στην απαραίτητη διόρθωση ;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Αρ.Πρ.:903/24.05.2016

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Θέμα: «”Λουκέτο” σε πολλά δημοτικά σχολεία με τις διαθρυλούμενες αλλαγές στην λειτουργία των ολοήμερων»

Σενάρια που αλλάζουν άρδην το τοπίο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον υλοποιηθούν, έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη λειτουργία των ολοήμερων δημοτικών σχολείων από την επόμενη διδακτική χρονιά.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Παιδείας στον βωμό της εξοικονόμησης πόρων φέρεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν δημοτικά των 4 θέσεων και άνω, γεγονός που ουσιαστικά θα βάλει λουκέτο σε εκατοντάδες μονάδες οι οποίες βρίσκονται σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, αν δεν υπάρξει κάποια εξαίρεση για τις περιπτώσεις αυτές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες τα μαθήματα στο δημοτικό θα ολοκληρώνονται στη 1.15 το μεσημέρι, με το ωρολόγιο πρόγραμμα να διαμορφώνεται σε 30 ώρες εβδομαδιαίως από 35 που είναι σήμερα, και η πιθανή μείωση των ωρών αφορά τα μαθήματα των αγγλικών της φυσικής αγωγής, της πληροφορικής, της μελέτης περιβάλλοντος κλπ.

Όσον αφορά το ολοήμερο δημοτικό, δικαίωμα συμμετοχής (δηλαδή από τη 1.15 το μεσημέρι έως τις 4.15 το απόγευμα) θα έχουν μόνο οι μαθητές των οποίων οι γονείς είναι και οι δύο εργαζόμενοι.

Ωστόσο, αμφίβολο είναι κατά πόσον τα ολοήμερα σχολεία θα μπορέσουν να καλύψουν το πρόγραμμά τους, έστω και για τους λίγους μαθητές που πληρούν τις προϋποθέσεις, αφού υπάρχουν σκέψεις στη μελέτη να απασχολούνται εκπαιδευτικοί με "περίσσευμα" ωρών, αυτοί δηλαδή που δεν εξαντλούν το ωράριο τους κατά το πρωινό πρόγραμμα.

Επειδή, σκοπός του ολοημέρου είναι η καλλιέργεια κι άλλων δεξιοτήτων του μαθητικού και η επαφή του και με άλλα γνωστικά αντικείμενα που μπορούν να το βοηθήσουν και η κατάργηση της πρώτης πρωινής ώρας του ολοήμερου θα δημιουργήσει προβλήματα σε αρκετές οικογένειες.

Κατόπιν των ανωτέρω , ερωτάσθε :

1. Ο στόχος είναι εξοικονόμηση των πάντων με κάθε κόστος και ως εκ τούτου η Παιδεία διαμορφώνεται ανάλογα με το τι επιτάσσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι;

2. Μήπως αντιμετωπίζετε το ολοήμερο σχολείο ως χώρο φύλαξης των μαθητών γι’ αυτό και ζητάτε βεβαίωση εργασίας και των δύο γονέων, αφού βάζετε ως προϋπόθεση εγγραφής μαθητή στο ολοήμερο την βεβαίωση από εργοδότη για την απασχόληση και των δύο γονέων;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος.

Σχετικές ειδήσεις