ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης:«Θα αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία διοχετεύοντας πολύτιμη ρευστότητα στη χώρα»

Χαρίτσης:«Θα αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία διοχετεύοντας πολύτιμη ρευστότητα στη χώρα»

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο.

Ο Υφυπουργός μίλησε για τις θετικές εξελίξεις μετά τη συνολική συμφωνία η οποία επετεύχθει στο Eurogroup, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διευθέτηση του χρέους που ενισχύει την εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην ανάγκη για στοχευμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που διευρύνουν την παραγωγική βάση και παράγουν πολλαπλασιαστικό οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Ο Υφυπουργός τόνισε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν πλήρως όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, διοχετεύοντας πολύτιμη ρευστότητα στην οικονομία, με ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο και στο σχέδιο Γιούνκερ, ως βασικά εργαλεία ανάπτυξης που σχεδιάζονται και αξιοποιούνται συμπληρωματικά και συνεκτικά μεταξύ τους.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε επίσης πως αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) τόσο ως προς την αύξηση των διαθέσιμων πόρων όσο και επίπεδο θεσμικού ελέγχου. Η θεσμική αναβάθμιση του ΠΔΕ θα υλοποιηθεί μέσα από τη συγκρότηση ενός συστήματος ένταξης και παρακολούθησης έργων αντίστοιχου με το ΕΣΠΑ, ώστε, σε συνεργασία και με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, να υπηρετείται ο συνολικός αναπτυξιακός σχεδιασμός, με τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων να υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης περισσότερων έργων στις περιφέρειες. Ο προγραμματισμός θα είναι πολυετής και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ΕΣΠΑ ώστε να παράγονται οι μέγιστες δυνατές συνέργειες, με απτά κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στη περιοχή της Μαγνησίας και ειδικότερα του Βόλου, ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η αποβιομηχάνιση, πολύ πριν από την πρόσφατη κρίση η οποία επιδείνωσε την κατάσταση. Συνεπώς, το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι η επιστροφή στο παλιό καθεστώς, αλλά η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, θεραπεύοντας τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις που συσσωρεύθηκαν τις περασμένες δεκαετίες, ώστε να αναδειχθούν οι παραγωγικές δυνατότητες του τόπου.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείο Οικονομίας και της Πειρφέρειας Θεσσαλίας, «ξεπάγωσε» το πολύ σημαντικό έργο αποκατάστασης της λίμνης Κάρλα το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016, διαφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο επιστροφής 180 εκατ. Ευρώ στην ΕΕ. Για τον τομέα της Υγείας τόνισε ότι την κυβέρνηση απασχολεί το ζήτημα της νησιών, όπως οι Βόρειες Σποράδες, στο πλαίσιο της συνολικής πολιτικής για την νησιωτικότητα. Πρόσθεσε τέλος ότι είναι σημαντικά τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην ολοκλήρωση των έργων στο Νοσοκομείο Βόλου. Επίσης ανακοίνωσε πως πρόσφατα εντάχθηκε στο ΠΔΕ το έργο ανακατασκευής του οδικού άξονα στο Ξουρίχτι Πηλίου

Σχετικές ειδήσεις