ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Στη γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου ο Τσίπρας

Βαρουφάκης: Στη γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου ο Τσίπρας

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ασκεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με αφορμή τον «κόφτη» χρέους.

Σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει ότι με τα όσα λέει ο πρωθυπουργός «ακουσίως, βέβαια, γίνεται αρωγός των επιχειρημάτων των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου», ενώ υπογραμμίζει ότι ο «κόφτης χρέους» δεν θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο.

Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος αναλύει τα αποτελέσματα που θα έχει ο «κόφτης χρέους» και παρουσιάζει αντεπιχειρήματα στα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναρωτιέται γιατί ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη γραμμή Σαμαρά - Βενιζέλου.

«Για την περίοδο 2015 - 2030, αν ο "κόφτης" του 15% αποτελεί όντως λυτρωτική "λύση", που καθιστά το χρέος βιώσιμο (κάτι που δεν ισχύει), τότε τα εύσημα τα αξίζουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι "διασφάλισαν" πως την περίοδο 2015 - 2030 οι ετήσιες αποπληρωμές κατά μέσο όρο δεν θα ξεπερνούν το 11% του ΑΕΠ».

Επισημαίνει, πάντως, ότι ούτε οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος δικαιούνται να διατυμπανίζουν πως οι χαμηλές πληρωμές που είχαν φέρει με το Μνημόνιο 2 καθιστά το χρέος βιώσιμο.

Αφού εξηγεί ότι λύση για το χρέος δεν αποτελεί ούτε καν ο συνυπολογισμός στις ετήσιες αποπληρωμές της μετακύλισης των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, που ίσως ευελπιστεί ότι θα επιτύχει η κυβέρνηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «μόνο η άμεση παύση της επιταχυνόμενης λιτότητας (δηλαδή μείωση του μεσοπρόθεσμου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% κάτω του 1,5%), σε συνδυασμό με πραγματική αναδιάρθρωση χρέους, μπορεί να δώσει ανάσες στη χώρα ανατρέποντας τη σκοτοδίνη χρέους - ύφεσης».

Σχετικές ειδήσεις