ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τα κονδύλια για το προσφυγικό

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τα κονδύλια για το προσφυγικό

Ερωτηματικά σχετικά με το αν χρησιμοποιούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το προσφυγικό προκαλεί απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση.

Την ερώτηση έθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη για το ζήτημα, ο Πιερ Μοσκοβισί ότι σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, η Ελλάδα ξόδεψε το 2015 περίπου 300.000.000 ευρώ για το προσφυγικό και τόνισε ότι είναι εθνική αρμοδιότητα η επιλογή των δράσεων που αφορούν τη στήριξη των κρατών-μελών που αναλαμβάνουν μεγάλο βάρος για το προσφυγικό, όπως η Ελλάδα.

«Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο Επίτροπος αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα εξαίρεσης των δαπανών για το προσφυγικό από τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2015» αναφέρεται στη δήλωση που εξέδωσε το γραφείο της Μαρίας Σπυράκη.

Παράλληλα ο κ. Μοσκοβισί υποδεικνύει στην υβέρνηση μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσε να αξιοποιήσει για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ η απάντησή του καταλήγει ως εξής «Σύμφωνα με την αρχή της επιμερισμένης διαχείρισης, η επιλογή των συγκεκριμένων δράσεων για την εφαρμογή της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών. Κατόπιν αιτήματος για χρηματοδότηση τέτοιων έργων, η ΕΤΕπ θα δημοσιεύει τις λεπτομέρειες σχετικά με τα προς υλοποίηση έργα της ΕΤΕπ».

Σχετικές ειδήσεις