ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις στον εκλογικό νόμο

Κυβέρνηση: Υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις στον εκλογικό νόμο

Οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Με τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκληρώνονται οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ αύριο συναντά τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την ολοκλήρωση, αύριο, αυτού του κύκλου διερευνητικών συνομιλιών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κυβέρνηση θα κάνει συνολική εκτίμηση ως προς τη δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή (που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο) θα εισηγηθεί την πρόταση του κόμματος προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι ειλικρινείς και πως παρά τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί από τις συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις.

Πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Σχετικές ειδήσεις