ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίκαιρες ερωτήσεις Νικολόπουλου στη Βουλή για τα «θαλασσοδάνεια»

Επίκαιρες ερωτήσεις Νικολόπουλου στη Βουλή για τα «θαλασσοδάνεια»

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κατέθεσε σήμερα (28/06/2016) επίκαιρη ερώτηση προς το Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά με αφορμή τα όσα συγκλονιστικά αποκαλύπτουν οι φάκελοι που έφτασαν στην Βουλή σχετικά με την δανειοδότηση των ΜΜΕ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Νίκος Νικολόπουλος είπε ότι: Πρέπει να έρθει την Παρασκευή στην Βουλή ο Υπουργός Επικρατείας, να απαντήσει και στο ανωτέρω ερώτημα αλλά και στο ακόλουθο:

«Αληθεύει ότι οι δανειακές συμβάσεις και τα επ' αυτών σχετικά έγγραφα που έφτασαν στην Βουλή των Ελλήνων για τις 11 μιντιακές επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια σε τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank) και που ξεπερνούν συνολικά το 1 δις ευρώ, μπορούν να αποτελέσουν το αποδεικτικό υλικό που, διαβιβαζόμενο στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, θα παραπέμψει μιντιάρχες, τραπεζίτες και πολιτικούς στο εδώλιο με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, που σκοπό είχε την καταλήστευση του τραπεζικού συστήματος και, έτσι, του Ελληνικού Δημοσίου που το διέσωσε και του Ελληνικού λαού που πλήρωσε την ανωτέρω διάσωση με τρία ολόκληρα μνημόνια»;

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Νικολόπουλος επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε και προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και του ζητά να έρθει στο Κοινοβούλιο και να απαντήσει : «εάν παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη όσα και όποια τραπεζικά στελέχη συμμετείχαν στην «ληστεία» των τραπεζών μέσω των ανέγγυων θαλασσοδανείων των νταβατζήδων της ενημέρωσης».

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των δύο επίκαιρων ερωτήσεων:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΡ.ΠΡΩΤ. 1063/28-06-2016
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΣΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ ΣΕ ΚΑΡΤΕΛ,ΟΙ ΥΠΟΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ,ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, ΑΠΑΤΕΣ,ΕΞΑΓΩΓΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ, ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΑΙΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ;»

Η κατάσταση αμοιβαίων «εξυπηρετήσεων», πολιτικών - και όχι μόνον - εκβιασμών, χτυπημάτων κάτω από τη μέση και οικονομικής εξάρτησης, με κεντρικό τον ρόλο των τραπεζών ανάμεσα στο οικονομικό και το πολιτικό κατεστημένο, καταγράφηκε στην πολιτική σκηνή με τον κομψό όρο «διαπλοκή».
Αναφερόμαστε στο γνωστό αμαρτωλό τρίγωνο ΜΜΕ-Κυβερνήσεων-Τραπεζών, οι κορυφές του οποίου οριοθετούν μια γκρίζα περιοχή αθέμιτων πρακτικών και συναλλαγών που συντήρησε τον δικομματισμό ως κυρίαρχο για περίπου δυόμισι δεκαετίες και γιγάντωσε οικονομικά, αλλά και από άποψη πολιτικής επιρροής, κυρίως, τους εργολάβους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.
Μια χαρακτηριστική, όσο και κραυγαλέα -αλλά όχι μεμονωμένη- περίπτωση διασπάθισης δημόσιου χρήματος μέσω θαλασσοδανείων προς «ημέτερους» εργολάβους της ενημέρωσης, αποτέλεσε η Εθνική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο .
Σήμερα οι μεγαλύτεροι μιντιακοί όμιλοι, αλλά και οι συνδεδεμένες με αυτούς επιχειρήσεις, εμφανίζονται καταχρεωμένοι στις τράπεζες, μέτοχος των οποίων είναι και το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αποτέλεσμα να γεννιούνται τεράστια ερωτήματα για τη βιωσιμότητά τους, αλλά, κυρίως, για την ίδια την ενημέρωση των πολιτών, που θεωρείται ως ένα θεμελιώδες δημόσιο αγαθό.
Επειδή, καθυστερεί ύποπτα ο έλεγχος της νομιμότητας της χορήγησης και ο τελικός προορισμός των «ΜΙΝΤΙΟδανείων», παρότι αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευσή και απαίτηση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.
Επειδή, τα μεγάλα ΜΜΕ και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτά έχουν κόκκινα δάνεια, που ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ.
Μετά ταύτα, καλείστε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα και να καταθέσετε κάθε σχετικό έγγραφο:

1. Αληθεύει ότι οι δανειακές συμβάσεις και τα επ' αυτών σχετικά έγγραφα που έφτασαν στην Βουλή των Ελλήνων για τις 11 μιντιακές επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια σε τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank) και που ξεπερνούν συνολικά το 1 δις ευρώ, μπορούν να αποτελέσουν το αποδεικτικό υλικό που, διαβιβαζόμενο στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, θα παραπέμψει μιντιάρχες, τραπεζίτες και πολιτικούς στο εδώλιο με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, που σκοπό είχε την καταλήστευση του τραπεζικού συστήματος και, έτσι, του Ελληνικού Δημοσίου που το διέσωσε και του Ελληνικού λαού που πλήρωσε την ανωτέρω διάσωση με τρία ολόκληρα μνημόνια ;

2. Οι ανωτέρω μέτοχοι των θαλασσοδανεισμένων ΜΜΕ καθώς και όσοι συμμετείχαν στο καρτέλ των εργολάβων ή είναι υπόδικοι για άλλες κακουργηματικές πράξεις, θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την απόκτηση ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων να βρεθούν με νέες άδειες, με τις γνωστές μεθοδεύσεις των παρένθετων προσώπων και των εταιρειών "βιτρίνα"; Θα επιτρέψετε και εσείς κε Υπουργέ στους συγκεκριμένους καναλάρχες της διαπλοκής να συνεχίσουν να παριστάνουν τους τζάμπα μάγκες της ενημέρωσης και των δημοσίων έργων με τα κλεμμένα «κατάμαυρα» εκατομύρια, να φορτώσουν στις πλάτες του λαού τα θαλασσοδάνειά τους έχοντας εκ νέου ΜΜΕ και χωρίς τα δάνεια και τις λοιπές ανεξόφλητες υποχρεώσεις;
Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ- ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΡ.ΠΡΩΤ.1065/28-06-2016
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Θέμα: «Εισαγγελική έρευνα για θαλασσοδάνεια που έγιναν κότερα, βίλλες, καταθέσεις εξωτερικού... - Αναγκαία η διερεύνηση της ευθύνης των τραπεζικών στελεχών»
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος, επανειλημμένως, τόσο με ερωτήσεις που έχει καταθέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και με δημόσιες παρεμβάσεις, είχε ζητήσει να διεξαχθεί εισαγγελική έρευνα για τα λεγόμενα “θαλασσοδάνεια“.
Συγκεκριμένα είχαμε ζητήσει να ελεγχθούν όλοι οι φάκελοι κόκκινων δανείων που δόθηκαν στην επταετία 2010-2016 και αφορούν σκανδαλώδεις υποθέσεις τραπεζικών χρηματοδοτήσεων χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις, που παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία, τους τραπεζικούς κανόνες δανειοδοτήσεως και παροχής πιστώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και τις επ’ αυτών κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος, που «μυρίζουν» συναλλαγές διαπλοκής, όπως επίσης να διερευνηθούν επίσης οι ευθύνες των τραπεζικών στελεχών που ενέκριναν, χορήγησαν, ρύθμισαν και αναχρηματοδότησαν τα συγκεκριμένα αυτά δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, φέρεται ότι μπαίνουν επιτέλους στο «μικροσκόπιο» των αρμοδίων αρχών όλα τα μεγάλα δάνεια που χορηγήθηκαν και αναχρηματοδοτήθηκαν στην επταετία 2010-2016 και έχουν γίνει πλέον κόκκινα. Η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έχει ήδη συγκεντρώσει στοιχεία για τέτοιες υποθέσεις, που αφορούν μεγάλες, ανέγγυες χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, σε φυσικά πρόσωπα χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, σε εταιρείες με μικρό τζίρο και μηδαμινά κέρδη, σε προβληματικές επιχειρήσεις ΜΜΕ, κλπ.
Όπως αναφέρεται, οι εισαγγελείς έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα (πολλά) από αυτά τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν από τους δανειολήπτες για προσωπικό πλουτισμό και εν συνεχεία έπαψαν να εξυπηρετούνται. Αναφέρονται περιπτώσεις ιδιοκτητών-μεγαλομετόχων εισηγμένων εταιρειών που πήραν δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τα μετέτρεψαν σε κότερα, σπίτια στη Μύκονο, μετοχές στο Λονδίνο και προσωπικές συμμετοχές σε άλλες επιχειρήσεις.
Επειδή, δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ χορηγήθηκαν για αναχρηματοδότηση παλαιότερων που είχαν γίνει ήδη κόκκινα.
Επειδή, και με επιστολή του προς τις τράπεζες ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος κ.Ιωάννης Δραγάτσης ζήτησε ήδη να του παραδώσουν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή αρχείο όλων των οφειλετών κόκκινων δανείων άνω των 30 εκατ. ευρώ, οι οποίοι δανειοδοτήθηκαν από το 2009 και εντεύθεν.
Επειδή, ζητά επίσης να του δοθεί αναλυτική καταγραφή των ποσών που πλήρωσε μέχρι τώρα κάθε δανειολήπτης – πριν το δάνειο «κοκκινίσει», αλλά και μετά.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι οι επιχειρηματίες με τα «κόκκινα δάνεια» έχουν βγάλει τα δάνειά τους στο εξωτερικό, θα κληθούν να τα επιστρέψουν άμεσα, αν δεν το πράξουν θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριές ποινές φυλάκισης, όπως θα συνέβαινε με έναν απλό Έλληνα πολίτη, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα που αφορά ελέγχους σε εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα, που πήραν δάνεια και όχι μόνο δεν τα αποπλήρωσαν αλλά τα φυγάδευσαν στο εξωτερικό; Συντρέχει, ναι ή όχι, εν προκειμένω, η περίπτωση της απάτης και τέλος πότε θα έχει ολοκληρωθεί η εν λόγω έρευνα ;
2. Εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχει ευθύνη των τραπεζικών στελεχών που χορηγούσαν και αναχρηματοδοτούσαν τα συγκεκριμένα αυτά δάνεια, χωρίς κανέναν έλεγχο, θα έρθουν επιτέλους τα συγκεκριμένα αυτά golden boys των τραπεζών αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη, οι διωκτικές αρχές διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό ώστε να εξετάσουν με ταχύτατους ρυθμούς και επισταμένα τον τεράστιο όγκο των δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει, για να μη βαλτώσει μια ακόμα έρευνα οικονομικού εγκλήματος, τραπεζικής απάτης, μεγάλης φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Σχετικές ειδήσεις