ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι χώρα που μπορείς πλέον να εμπιστευτείς

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα είναι χώρα που μπορείς πλέον να εμπιστευτείς

«Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα που μπορείς να εμπιστευτείς δήλωσε σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εκτιμώντας παράλληλα ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έρθει κατά το δεύτερο εξάμηνο 2016 και θα επιταχυνθεί το 2017.

Όπως τόνισε, «ο λόγος είναι ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις ενώ επιστρέφει η εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να αλλάζει το κλίμα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξανακερδίζει εμπιστοσύνη».

Σημείωσε επίσης ότι η Κομισιόν και προσωπικά ο ίδιος δεν ήταν υπέρ της εξόδου της Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωζωνη με την Ελλάδα παρούσα, καθώς η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα για την ευρωζωνη αλλά πλεονέκτημα. Δαπανήθηκε πολύς χρόνος και προσπάθεια από όλους για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε

Προανήγγειλε δε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα σε επίσκεψή του στην Αθήνα κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε πολλές φορές ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Αθήνα «πρέπει να εφαρμοσστεί». Κανείς δεν θέλει αλλαγές στο πρόγραμμα, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το 3,5% του προβλεπόμενου πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί με την τήρηση του προγράμματος και εξέφρασε αισιοδοξία ότι εντός του 2016 θα υπάρξει ανάπτυξη η οποία θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά.

Ερωτηθείς πού στηρίζει την αισιοδοξία του, απάντησε «στις μεταρρυθμίσεις και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Μάλιστα, μίλησε για «εποικοδομητική συνεργασία» με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Ο επίτροπος Μοσκοβισί ενημέρωσε την ομάδα των Ελλήνων δημοσιογράφων-στην οποία συμμετέχει και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- και για το θέμα του Brexit που προέκυψε από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Είπε ότι είναι «θλιβερό» μια χώρα όπως η Μ. Βρετανία να είναι διχασμένη-έχω στο μυαλό μου το Λονδίνο και τη Σκοτία ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «έχουμε υποχρέωση να επανενώσουμε την Ευρώπη», να οικοδομήσουμε μια «καλύτερη και ισχυρότερη Ευρώπη».

Στο ερώτημα με ποιες πολιτικές, απάντησε με πολιτικές win-win, να προστατεύσουμε αυτούς που ένιωσαν χαμένοι από την παγκοσμιοποίηση, με επενδύσεις, με περισσότερη δημοκρατία, με ισχυροποίηση της ευρωζώνης. «Είμαστε προσηλωμένοι στην ακεραιότητα της ευρωζώνης», τόνισε.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα αίτια του Brexit, απάντησε ότι πάντα το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αποστασιοποιημένο, ενδιαφερόταν για τη λιγότερη δυνατή ένωση και κυρίως για την ενιαία αγορά, ότι στην προεκλογική εκστρατεία που έγινε κανείς δεν υπερασπίστηκε σοβαρά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τέλος γιατί κάποιοι ένιωσαν χαμένοι από την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και κοινωνία.

Ειδικότερα στην ερώτηση αν η Γαλλία νιώθει πιο μόνη τώρα απέναντι στη Γερμανία, απάντησε ότι η Γαλλία δεν είναι απέναντι αλλά συνεργάζεται με τη Γερμανία, με την οποία θα οικοδομήσουν μαζί τη νέα Ευρώπη.


Σχετικές ειδήσεις