ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκηρύσσει το παρελθόν του και γίνεται... εξουσία - Τι διέγραψαν από το καταστατικό (pdf)

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκηρύσσει το παρελθόν του και γίνεται... εξουσία - Τι διέγραψαν από το καταστατικό (pdf)

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την Κουμουνδούρου το κείμενο του προτεινόμενου Καταστατικού και το κείμενο Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το 2ο Συνέδριο, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στον προσυνεδριακό διάλογο με σημαντικές αλλαγές στο προτεινόμενο καταστατικό του, στο οποίο έχουν γίνει μια σειρά από... διορθώσεις, όπως άλλωστε αρμόζουν σε ένα κόμμα... κυβέρνησης.

Απαλείφθηκαν έτσι ολόκληρες παράγραφοι που παραπέμπουν στην περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, σηματοδοτώντας τη μεταστροφή του από κόμμα διαμαρτυρίας σε κόμμα εξουσίας.

Όπως προκύπτει από το προτεινόμενο καταστατικό, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου, επιχειρώντας ενδεχομένως να κόψουν τους δεσμούς με το πρόσφατο παρελθόν και τις εποχές της αντιπολίτευσης, έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από διορθώσεις.

Το νέο καταστατικό του κόμματος, το οποίο δίνεται στη δημοσιότητα ενόψει του συνεδρίου, δεν έχει αναφορές στον στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού ή στην ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων.

Παράλληλα, διαγράφονται αποσπάσματα που καθρεφτίζουν την «κινηματική» μορφή της παράταξης, όπως για παράδειγμα εκείνα που αφορούν στη στήριξη του κόμματος προς τα κινήματα των αγανακτισμένων στις πλατείες...

Επίσης, δεν φαίνεται να αρέσει στην ηγεσία του κόμματος ότι η προοπτική του σοσιαλισμού αποτελεί στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επίσης διαγράφηκε ολόκληρη παράγραφος που περιγράφει ότι ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα το κόμμα είναι «η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων» γιατί προφανώς προέρχεται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2015 οπότε και έγινε κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει, τέλος, να εμφανίζεται στο καταστατικό του ότι «αρνείται τον δήθεν ρεαλισμό της υποταγής». Το ίδιο συμβαίνει, δε, και με την πρόβλεψη που αφαιρέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «στηρίζει κοινοβουλευτικά τους λαϊκούς αγώνες» και ότι επιδιώκει «να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού μαζικού μετώπου αντίστασης και ανυπακοής».

Χαρακτηριστικά, διαγράφονται τα ακόλουθα αποσπάσματα:

siriza
siriza2
siriza3 copy
siriza4

Δείτε ΕΔΩ το προτεινόμενο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε ΕΔΩ το κείμενο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικές ειδήσεις