ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: Πάλι μόνος του με τον Καμμένο έμεινε ο Τσίπρας

Εκλογικός νόμος: Πάλι μόνος του με τον Καμμένο έμεινε ο Τσίπρας

Τα ψέματα τελείωσαν. Οι μηχανορραφίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν έπιασαν. Το προσωπικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει την εύνοια συνολικά 200 βουλευτών, για να περάσει τον εκλογικό νόμο με… έναν πόνο, έπεσε οριστικά στο κενό και τώρα το Μαξίμου βρίσκεται ενώπιον μιας τυπικής ψηφοφορίας, η οποία, ναι μεν εξασφαλίζει την καθιέρωση της απλής αναλογικής, εντούτοις αφήνει τον πρωθυπουργό ολομόναχο.

TA «ΚΟΥΚΙΑ» ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ – ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΚΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΤΑΙΡΟ, ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ – ΨΑΧΝΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ

Γιατί, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι ο εκλογικός νόμος, αλλά ποιος θα αναλάβει να σηκώσει στους ώμους του το πολιτικό κόστος της επικείμενης δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που έρχεται το φθινόπωρο. Μιας αξιολόγησης, που όσο κι αν το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να περάσει προς τα έξω ως μια απλή διαδικασία, η αλήθεια της και οι συνέπειές της για τις ζωές συνολικά 11 εκατ. Ελλήνων είναι δυσβάσταχτες.

Πόσο σημασία, άλλωστε, έχουν, στην παρούσα φάση, όλοι αυτοί συμβολισμοί, όταν ένας ολόκληρος λαός υποφέρει για έκτη συνεχόμενη χρονιά κάτω από την μπότα των δανειστών;

Ο Τσίπρας είναι μόνος του πια και το ξέρει: ο κυβερνητικός του εταίρος και σύμμαχος στο πολιτικό πείραμα της «Αριστερής Ελπίδας», ο Πάνος Καμμένος, βλέπει με το ζόρι μια επανείσοδό του στη Βουλή, σε μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όποτε κι αν γίνει αυτή.

Φτάνει να διαβάσει κανείς τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, για να καταλάβει πως τίποτε και κανένας πια δεν μπορεί να κοροϊδεύει κατάμουτρα τους πολίτες αυτής της ταλαίπωρης χώρας, πουλώντας τους πέντε δράμια «Ελπίδα».

Και μέσα σε αυτή τη δυσάρεστη πραγματικότητα, το Μαξίμου επιλέγει τη σιωπή και τη συγκάλυψη του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. για τα όσα «όμορφα» έχει κάνει το τελευταίο διάστημα: τις κουμπαριές, τις offshore της μιας λίρας, το πρόστιμο του μισού εκατομμυρίου για το κτήριο, όπου έχει καταλύσει το κομματικό επιτελείο του.

Πράγματι, μπορεί η Ελλάδα να είναι πλέον το «καλό παιδί» της Ε.Ε., όμως, όπως έγραψε και ο Γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, στο προσωπικό του ιστολόγιο, «τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο». Με αυτό τον τρόπο, προανήγγειλε ότι έρχεται ένα ιδιαίτερα σκληρό, από κάθε άποψη, φθινόπωρο για τη χώρα μας. Και σίγουρα, όσα είπε, μόνον τυχαία δεν είναι.

Απόψε τα μεσάνυχτα, με την ψήφιση στη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου κλείνει ακόμη ένας κύκλος για την κυβέρνηση του δόγματος «δεύτερη φορά Αριστερά». Στη θέση ανοίγει ένας άλλος, φοβερά σκληρός και κοινωνικά άδικος κύκλος πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, για τον οποίο, όπως όλα δείχνουν προς ώρας, η κυβέρνηση αυτή δεν είναι διόλου έτοιμη.

Η κλεψύδρα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου έχει ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα. Παραφράζοντας αυτό που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε πει πέρυσι σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ (σ.σ. «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού»), το μόνο βέβαιο πλέον είναι πως ο νυν αρχηγός της κυβέρνησης δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να είναι παντός καιρού…

Σχετικές ειδήσεις