ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Άνω - Κάτω στη ΝΔ με την πρόταση Τσιπρα

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Άνω - Κάτω στη ΝΔ με την πρόταση Τσιπρα

Η πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, στα πλαίσια των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έχει υποστηρικτές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης θέλει να συνεχίσει να παίζει «σκληρό ροκ»…

Μεϊμαράκης, Ντόρα, Αβραμόπουλος, Νικήτας υπέρ της πρότασης Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - Θετικός κι ο Καραμανλής, ο οποίος θέλει διεύρυνση αρμοδιοτήτων

Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν, ότι υποστηρικτές αυτής της πρότασης –με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- είναι και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Β. Μεϊμαράκης και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημ. Αβραμόπουλος, ο Νικ. Κακλαμάνης.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί, ότι η πρόταση Τσίπρα είναι στην ουσία η γνωστή πρόταση που είχε καταθέσει ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος ήδη απ’ το 2013, όταν ήταν επικεφαλής ομάδας στελεχών της Ν.Δ. που επεξεργάστηκε προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος. Με μια μικρή παραλλαγή.

Η πρόταση Παυλόπουλου έκανε λόγο για εκλογή Προέδρου απ’ τη Βουλή και σε περίπτωση τριών άκαρπων ψηφοφοριών, τότε εκλογή απ’ το λαό, με υποψήφιους τους υποψήφιους των κομμάτων στις ψηφοφορίες της Βουλής.

Η πρόταση Τσίπρα περιέχει δύο άκαρπες ψηφοφορίες και στη συνέχεια εκλογή απ’ το λαό.

Να σημειώσουμε, ότι την πρόταση αυτή στηρίζει κι ο Κ. Καραμανλής, όπως αναφέρει σε συνομιλητές του.

Ωστόσο ο Κ. Καραμανλής τονίζει, ότι πέραν του τρόπου εκλογής του Προέδρου έχει μεγαλύτερη σημασία η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του.

Επισημαίνει, πως οι αρμοδιότητες του Προέδρου θα πρέπει να ενισχυθούν, ώστε να έχει ρυθμιστικό ρόλο.

Όχι βέβαια, λέει, να είναι τόσες όσες ήταν του Κων/νου Καραμανλή, αλλά να μην είναι τόσο περιορισμένες όσο είναι σήμερα, που έχουμε ένα αυστηρά πρωθυπουργοκεντρικό πολίτευμα.

Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δημόσια τοποθετηθεί κατά της εκλογής Προέδρου απ’ το λαό.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι τις τελευταίες μέρες η Ν.Δ. για το θέμα αυτό περιορίζεται να επιμένει στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου απ’ τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε εκλογές…

Σχετικές ειδήσεις