ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Handelsblatt: Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων

Handelsblatt: Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων

Το θέμα των επανορθώσεων από τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο αναλύει η εφημερίδα Handelsblatt λέγοντας ότι για τη γερμανική κυβέρνηση έχει κλείσει το θέμα, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε και πάλι το θέμα.

Η Deutsche Welle αναφέρεται αναλυτικά στα δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου για το θέμα.

Συγκεκριμένα, παραθέτει το δημοσίευμα της Bild , το οποίο υπενθυμίζει ότι η Γερμανία απορρίπτει αναφανδόν τις ελληνικές αξιώσεις: «Ως αιτιολογία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το αναγκαστικό δάνειο εμπίπτει στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος του 1953, η οποία απαλλάσσει τη Γερμανία από κάθε λογής επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Στον αντίποδα η Αθήνα παραπέμπει στο ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του κατοχικού δανείου και της απαίτησης για επανορθώσεις. Δεν διαφαίνεται το τέλος αυτής της διαμάχης», σχολιάζει λακωνικά η Bild.

Αναφορά στο ζήτημα κάνει και το Der Spiegel: «Η Ελλάδα απαιτεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία, ως αποζημίωση για τα εγκλήματα πολέμου κατά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν τόπο γεμάτο συμβολισμούς ο πρωθυπουργός Τσίπρας επανέφερε την αξίωση αυτή».

Κυρίαρχο θέμα στα σημερινά σχόλια του γερμανικού τύπου είναι η χθεσινή αποκάλυψη της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν υποστηρικτή ισλαμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Το ερώτημα που απασχολεί περισσότερο τους γερμανούς σχολιαστές είναι κατά πόσον θα επηρεάσει η αποκάλυψη αυτή τις ήδη τεταμένες γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Η Welt σημειώνει ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να το παραβλέψει κανείς, εκτιμά όμως ότι στην παρούσα φάση η γερμανική κυβέρνηση «θα επιχειρήσει να κατεβάσει τους τόνους προκειμένου να διασώσει τους συμβιβασμούς της προσφυγικής πολιτικής».

Σχετικές ειδήσεις