ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τίμησε τον ήρωα αστυνομικό Ηλία Κωστένη

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τίμησε τον ήρωα αστυνομικό Ηλία Κωστένη

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τον αρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, που έπεσε την ώρα του καθήκοντος από πυρά κακοποιών στις 8 Δεκεμβρίου του 2013 στη διάρκεια περιπολίας στη Μικρή Πρέσπα, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη Μικρολίμνη Πρεσπών.

«Η μνήμη του ηρωικού αρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, ο οποίος προσέφερε τη ζωή του θυσία στον βωμό του καθήκοντος, είναι πια ένας πραγματικός "θυρεός" για την Ελληνική Αστυνομία και επέκεινα για την ελληνική Πολιτεία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε:

«Ένας "θυρεός" ο οποίος συμβολίζει την ανεκτίμητη προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία του ανθρώπου και την υπεράσπιση της αρχής της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Αιωνία η μνήμη του ηρωικού αστυφύλακα Ηλία Κωστένη και πάντα άξιο μνήμης της το παράδειγμά του».

Το μνημείο αναγέρθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Πρεσπών και στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Παναγιώτης Πασχαλίδης είπε ότι η ηρωική πράξη του Ηλία Κωστένη δίνει νέα διάσταση στη σχέση της Ελληνικής Αστυνομίας με την κοινωνία. Επισήμανε ότι ο Ηλίας Κωστένης έπεσε μαχόμενος απέναντι στο διασυνοριακό έγκλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και με διασυνοριακή συνεργασία.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος είπε ότι ο αρχιφύλακας Ηλίας Κωστένης δεν λιποψύχησε και έφυγε όρθιος και δυνατός.

Παρόντες στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο μνημείο ήταν η σύζυγός του, η κόρη του, ο πατέρας του, η μητέρα του και ο αδερφός του, τους οποίους χαιρέτισε έναν προς έναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε τη συμπαράσταση του.

Επίσης, ήταν εκεί και αρκετοί συγχωριανοί από το χωρίο Ιτέα Πρεσπών και φίλοι του.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Πέτη Πέρκα, βουλευτές, εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Αμέσως μετά ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τον δήμαρχο στο έργο ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης της Μικρολίμνης, το οποίο αναμένατε να δώσει νέα ζωή και ανάπτυξη στην περιοχή.

Σχετικές ειδήσεις