ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο Γεωργίου - Βούτσης: Ωμή παρέμβαση της Κομισιόν στο εσωτερικό της χώρας

Σκάνδαλο Γεωργίου - Βούτσης: Ωμή παρέμβαση της Κομισιόν στο εσωτερικό της χώρας

Υψηλούς τόνους φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να διατηρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέναντι στην απαράδεκτη και άνευ προηγουμένου επιστολή – παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να κάνει λόγο για «ωμή παρέμβαση της Κομισιόν».

Σε συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα, Κυριακή (28/08/2016) στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βούτσης λέει χαρακτηριστικά: «Προκαλεί μεγάλα ερωτήματα το ύφος και η απολυτότητα με την οποία επιχειρείται η ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας».

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει, εξάλλου, «αμφιλεγόμενο πρόσωπο» τον κ. Γεωργίου, λέγοντας ότι «ταυτόχρονα με τη θέση του ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ήταν και υπάλληλος του ΔΝΤ για να συμπληρώσει τα συντάξιμά του χρόνια».

Αναφορικά δε με την επιστολή της Κομισιόν, τη χαρακτηρίζει «ανοικτή και εκτός ορίων υποστήριξη στον Ανδρέα Γεωργίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Διαβάστε παρακάτω το χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης του Ν. Βούτση:

- Κύριε πρόεδρε, πώς σχολιάζετε την επιστολή που έστειλε η Κομισιόν στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναφορικά με το θέμα παραπομπής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΑΤ, κ. Γεωργίου για κακούργημα;

- Νομίζω πως η ψύχραιμη απάντηση που δόθηκε από πλευράς του υπουργού Οικονομικών θέτει τα πράγματα σε σωστή βάση. Εάν η Κομισιόν θεωρεί πράγματι, ότι έχει να προσφέρει στην αντικειμενική αποτίμηση εκείνης της περιόδου και σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μπορεί να ζητήσει να παραστεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και να μαρτυρήσει για το δίκιο του κ. Γεωργίου. Αυτή είναι η ουσία. Ταυτόχρονα προκαλεί μεγάλα ερωτήματα το ύφος και η απολυτότητα με την οποία επιχειρείται αυτή η ωμή παρέμβαση στο εσωτερικό της χώρας, διότι υπερβαίνει σαφώς τη διατύπωση μιας άποψης που, κατά τα άλλα, προφανώς ο κάθε ένας το δικαίωμα να την εκφράσει.

- Πιστεύετε ότι αυτή η παρέμβαση δημιουργεί άλλα δεδομένα;

- Δεν έχω τέτοια εντύπωση. Νομίζω πως η περίοδος εκείνη και το συγκεκριμένο συμβάν αποτελούν, έτσι ή αλλιώς, ένα σημείο οριακό όταν συζητεί κανείς για το πώς μπήκε η χώρα στα μνημόνια και μάλιστα αφορά σε ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο- παράγοντα, ο οποίος, από ό,τι θυμάμαι και στη σχετική συζήτηση που έγινε τότε στη Βουλή, ήταν επί χρόνια και μάλιστα ταυτόχρονα (με την επίκληση της ανάγκης συμπλήρωσης των συνταξίμων χρόνων) στέλεχος του ΔΝΤ. Υπήρχε, δηλαδή, ένα προφανές ασυμβίβαστο και μου κάνει εντύπωση πως αυτό δεν ευαισθητοποίησε ούτε τότε ούτε τώρα κάποιους παράγοντες οι οποίοι συντάσσονται πίσω από το αφήγημα του κ. Γεωργίου για την υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ. Όταν μάλιστα, για την συμπλήρωση, σήμερα, των Διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών έχουν μπει απίθανες ρήτρες περί ασυμβιβάστων για τα βιογραφικά των στελεχών, που αποκλείουν πάρα πολλούς και πολύ ικανούς και έμπειρους ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παρούσα περίοδο.

- Αυτή η επιστολή της Κομισιόν τι, κατά τη γνώμη σας, κρύβει από πίσω;

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένας ενδόμυχος φόβος μήπως υπάρξει μία επιμέρους έστω ανατροπή στο κεντρικό αφήγημα με το οποίο η χώρα χρεώθηκε όσα χρεώθηκε και κυρίως τις λανθασμένες, όπως όλοι ομολογούν, «θεραπείες» για τα μνημόνια. Κυριότερο, όμως, νομίζω πως αποτελεί μία ανοικτή και εκτός ορίων, θα τη χαρακτήριζα, υποστήριξη ενός στελέχους που μπορεί να χρεωθεί στην πλευρά όσων εργάστηκαν αυτά τα χρόνια, χωρίς ίχνος ευαισθησίας, για το τι συνέπειες θα είχαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν. Δηλαδή, είναι μία υποστήριξη άμεση και υπερβολική καθ΄ όλα αυτής της επιλογής του τρόπου συμπεριφοράς ως προς τη χώρα. Γι αυτό και την κατακρίνω ενώ επαναλαμβάνω ότι η απλή έκφραση γνώμης, που θα μπορούσε να γίνει, είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που ο δημόσιος διάλογος γι αυτή όλη την αμφιλεγόμενη περίοδο θα την επέτρεπε.

Σχετικές ειδήσεις