ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νικολόπουλος: Έχει ετοιμαστεί κάποια ρύθμιση για το κούρεμα των κόκκινων δανείων;

Νικολόπουλος: Έχει ετοιμαστεί κάποια ρύθμιση για το κούρεμα των κόκκινων δανείων;

Δύο «καυτά» προαπαιτούμενα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση και να τα νομοθετήσει εντός Σεπτεμβρίου, προκειμένου να λάβει το υπόλοιπο της δόσης των 2,8 δις. ευρώ:

Την κοινή αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων χρεών δεκάδων χιλιάδων μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με κούρεμα χρεών σε ίσο ποσοστό και την παροχή ασυλίας στα τραπεζικά στελέχη.

Το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών χρεών διογκώνεται, με αποτέλεσμα από τα 20,7 δις. Ευρώ που χρωστούν στις τράπεζες το 80% αυτών, δηλαδή 16,5 δις ευρώ , να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Μάλιστα, τα 1,2 δις ευρώ αφορούν δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ και έχουν χορηγηθεί από περισσότερες από μία τράπεζες.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι το οριζόντιο και όχι αποσπασματικό κούρεμα πρέπει να αφορά αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να τους δοθεί πραγματική ανάσα και ευκαιρία για τακτοποίηση χρεών ώστε να επιβιώσουν.

Επειδή η σχετική νομοθετική ρύθμιση πρέπει να ψηφιστεί εντός Σεπτεμβρίου, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ και τέλος επειδή η ισχύς του νόμου Δένδια, που προέβλεπε διαγραφή τραπεζικού χρέους υπό όρους και προϋποθέσεις, έληξε στις 31 Μαρτίου 2016, πήρε πρώτη παράταση έως τις 03/05/2016, δεύτερη παράταση έως τις 30/06/2016 και Τρίτη έως τις 30/09/2016, όταν και θα έχουν- βάσει των δεσμεύσεων- υλοποιηθεί οι αλλαγές….

Ερωτάσθε οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης:

1. Έχετε ετοιμάσει σχετική νομοθετική ρύθμιση για το κούρεμα των κόκκινων δανείων;

2. Θα προσφέρετε παροχή ασυλίας στα τραπεζικά στελέχη, τα οποία αποτελούν μέλη των επιτροπών πιστοδοτήσεων των τραπεζών, και την εξαίρεσή τους από τυχόν ποινικές ευθύνες;

3. Γνωρίζετε ότι αρκετοί από τους «επιχειρηματίες» των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που έχουν κατακόκκινα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ και που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 12 δις ευρώ είναι πλούσιοι και έχουν μεταφέρει κέρδη αλλά και δάνεια- με τη μορφή καταθέσεων- σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Σχετικές ειδήσεις