ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεοπτικές άδειες: «Κονταρομαχία» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τον διαγωνισμό

Τηλεοπτικές άδειες: «Κονταρομαχία» κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τον διαγωνισμό

«Κόκκινο» χτυπάει το πολιτικό θερμόμετρο μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στον απόηχο του 70ωρου μιντιακού μαραθωνίου των καναλαρχών για τη δημοπρασία των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΧΗΡΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΣΡ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ – «ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ» ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΑΠΠΑ

Οι αντιδράσεις αφορούν κυρίως στην απουσία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) από την όλη διαδικασία της δημοπράτησης, στον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό των αδειών, αλλά και στη φύση αυτού καθαυτού του διαγωνισμού, που μάλλον θύμιζε ριάλιτι σόου, παρά μια σοβαρή υπόθεση, με τα στρώματα, τους ανεμιστήρες και την ξηρά τροφή ανά... χείρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ

Όπως εκτιμά, μάλιστα, σύσσωμη η αντιπολίτευση, ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν τελικώς η πάταξη του διαβόητου «τριγώνου της διαπλοκής», αλλά ο έλεγχος και η απόλυτη χειραγώγηση της ενημέρωσης.

Στη Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζουν τον διαγωνισμό ως «φιάσκο ολκής», με την αξιωματική αντιπολίτευση να προειδοποιεί πως η όλη διαδικασία κινδυνεύει να βρεθεί έωλη, εάν ακυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η Πειραιώς επιμένει, πάντως, πως όταν θα έρθει στα πράγματα, θα καταργήσει το νόμο Παππά, προχωρώντας στην προκήρυξη πρόσθετων αδειών, υπό την εποπτεία του ΕΣΡ και με διαδικασίες που θα τηρούν μέχρι κεραίας το Σύνταγμα.

Ωστόσο, η ΝΔ υπογραμμίζει πως δεν θα αμφισβητήσει τις τέσσερις άδειες που δόθηκαν. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με μία ρητορική να καλύψει τα κενά αυτής της διαδικασίας, αλλά είναι σαν να προσπαθεί να κρύψει έναν ελέφαντα σε ένα ντουλάπι... Υπάρχουν νομικά θέματα, τα οποία εκ των πραγμάτων γεννούν ερωτηματικά για την εγκυρότητα της διαδικασίας. Εδώ θα είμαστε. Θα δείτε ότι τα ζητήματα αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μας απασχολήσουν, διότι η αντιμετώπιση της κυβέρνησης είναι ερασιτεχνική», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

ΠΑΣΟΚ: Καθεστωτισμός δίχως προηγούμενο

Την ίδια στιγμή, στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι με τον τρόπο που εξελίχθηκε ο διαγωνισμός. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, αλλά και στελεχών του κόμματος, όπως του Βασίλη Κεγκέρογλου και του Γιάννη Κουτσούκου, οι οποίοι επικρίνουν την κυβέρνηση για τις «κουμπαριές» στελεχών της κυβέρνησης με νυν καναλάρχη.

«H χώρα κλυδωνίζεται και αυτοί "παίζουν" τον παπά... Εκπτώσεις στη Δημοκρατία δεν ανεχόμαστε. O καθεστωτισμός τους δεν θα περάσει», είχε γράψει στο twitter η κ. Γεννηματά.

ΚΚΕ: Παραμύθια τα περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής

«Ούτε τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, γιατί τα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι στην ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όλα όσα λέγονται περί πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι παραμύθια. Ξαναμοίρασμα της πίτας γίνεται και πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων έχουμε», δήλωσε από πλευράς ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Το Ποτάμι: Η κυβέρνηση «χτίζει» πάνω σ’ ένα λάθος

Κατά του διαγωνισμού και το Ποτάμι, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να λέει: «Η συγκυβέρνηση κάνει λάθος. Αντί να το διορθώσει χτίζει πάνω σε αυτό... Αυτό αποτελεί προσφιλή τακτική του κ. Τσίπρα, όπως αυτός έχει αποδείξει με τη διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα. Είναι μια καταστροφική συνταγή για έναν ηγέτη. Χτίζει πάνω στην άμμο και σιγά-σιγά θα δει, κάποια στιγμή, όλο το οικοδόμημα να καταρρέει».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα νωρίς το πρωί της Παρασκευής (02/09/2016), αναφέρεται εξάλλου:

«Η τηλεοπτική λοταρία της κυβέρνησης απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης – άνω των 2 δις ευρώ).

Αν η κυβέρνηση είχε «μελετήσει» την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ:

  • Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί
  • Το δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά
  • Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος
  • Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος
  • Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι
  • Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη
  • Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου)

Η κυβέρνηση όμως επέμεινε στην αρχική της λάθος εκτίμηση - ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες! - και πάνω σε αυτό οικοδόμησε μια παράλογη διαδικασία.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς των κυβερνητικών ότι "μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβάλαμε κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες" τους απαντάμε: "στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας"».

Ένωση Κεντρώων: Πρέπει να γίνει ξανά διαγωνισμός μέσω ΕΣΡ

Παρά το πολιτικό «φλερτ» Τσίπρα – Λεβέντη, η Ένωση Κεντρώων σημειώνει πως ο διαγωνισμός είναι παράτυπος, επειδή απουσιάζει το ΕΣΡ.

«Η όλη διαδικασία, πρέπει να γίνει μέσω ΕΣΡ. Καλούμε, τον κ. Βούτση να προβεί σε άμεσες ενέργειες συγκρότησης νέου ΕΣΡ, ώστε η όλη διαδικασία να γίνει νομότυπη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

ΔΗΜΑΡ: Απαράδεκτες οι λογικές «Big Brother»

«Υπάρχει μια ανάγκη να μπει τάξη σε ένα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Αυτό όμως που συμβαίνει δεν τιμά κανέναν. Δεν τιμά την χώρα μας. Αναφέρθηκα ξεκάθαρα σε λογικές big brοther οι οποίες σε ένα κράτος που έπρεπε να έχει θεσμική θωράκιση, δεν επιτρέπονται. Ταυτόχρονα δεν καταλαβαίνω πως στην ψηφιακή εποχή μιλάμε μόνο για 4 άδειες. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα έπρεπε να μπουν στη διαδικασία. Και οι προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ήταν αυστηρότερες, να μην είναι μόνο το χρήμα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις