ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόγνωση ο Τσίπρας: Πάει στη ΔΕΘ με άδεια βαλίτσα και με το πιστόλι των δανειστών στον κρόταφο

Σε απόγνωση ο Τσίπρας:  Πάει στη ΔΕΘ με άδεια βαλίτσα και με το πιστόλι των δανειστών στον κρόταφο

Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο μοιάζει να βρίσκεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες μόλις ημέρες πριν την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εγκαινιάσει την 81η Διεθνή Έκθεση και θα μιλήσει ενώπιον των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, στο καθιερωμένο, εδώ και δεκαετίες, ραντεβού του Σεπτέμβρη.

Η «παροχολογία» πέθανε, ζήτω η… αλληλεγγύη - Οι Θεσμοί πιέζουν ασφυκτικά για την υλοποίηση των δεσμεύσεων - Ο ανασχηματισμός και το σενάριο των πρόωρων εκλογών

Έχοντας την πλειονότητα του ελληνικού λαού απέναντί του και βλέποντας πως η επάνοδος του Κουαρτέτου στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα (12/09/2016) φέρνει δυσοίωνα μηνύματα για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός μοιάζει πλέον να κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα».

Κι όχι άδικα, αφού ήδη οι Θεσμοί ετοιμάζονται να δείξουν την πρώτη «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αφού το οικονομικό επιτελείο δεν έχει κατορθώσει να υλοποιήσει παρά ελάχιστα από τα προαπαιτούμενα μέτρα, που οδηγούν στο «ξεκλείδωμα» της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται και νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον κάνουν πλέον πολύ στενό «μαρκάρισμα» στην Αθήνα, αξιώνοντας ταχεία υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τους υπουργούς να κλείσουν… χτες τις όποιες εκκρεμότητες έχουν απομείνει στο πλαίσιο του «Μνημονίου 3», ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας μια ατζέντα με εκκρεμότητες και προτεραιότητες και αφήνοντας τις παροχές στην άκρη.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το μήνυμα που έχει ήδη εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ δεν υπάρχει περιθώριο για εξαγγελίες παροχών και υπό αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει περισσότερο να μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, με αιχμή τις διαβεβαιώσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη, την έναρξη των επίσημων συζητήσεων για ρύθμιση του χρέους, καθώς και τη δίκαιη κατανομή του όποιου κοινωνικού μερίσματος προκύψει.

Εξάλλου, η δυσκολία ανεύρεσης έστω και ελάχιστων πόρων καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε εξαγγελία.

Ανασχηματισμός και πρόωρες εκλογές

Την ίδια ώρα, όπως εκτιμούν καλά ενημερωμένες πηγές, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να κερδίσει επιπλέον πολιτικό χρόνο, προχωρώντας σε έναν γρήγορο και ενδεχομένως μερικό ή ριζικό ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες ότι προχωρά σε μια στροφή της κυβερνητικής πολιτικής προς ένα δήθεν «κοινωνικότερο» προφίλ.

Ωστόσο, στο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου υπάρχει πάντοτε και το σενάριο των πρόωρων εκλογών, έστω κι αν επισήμως η κυβέρνηση επιμένει πως κάλπες θα στηθούν ξανά το 2019.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να αξιολογεί τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, επιχειρώντας να προετοιμάσει το επόμενο βήμα, όποιο κι αν είναι αυτό τελικά.

Όπως, άλλωστε, σημείωναν στο Newsbomb.gr καλά ενημερωμένες πηγές από τις αρχές Σεπτέμβρη, εάν η δημοσκοπική «ψαλίδα» ανοίξει περαιτέρω σε βάρος της κυβέρνησης, ήτοι η πρόθεση ψήφου υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ να πέσει κάτω από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες και η διαφορά της με την αντίστοιχη της ΝΔ αυξηθεί άνω του 10%, τότε ο κ. Τσίπρας πιθανώς να ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες.

Σχετικές ειδήσεις