ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγόπουλος: Οι δανειστές θα φτάσουν τη χώρα στα άκρα για τα εργασιακά

Παναγόπουλος: Οι δανειστές θα φτάσουν τη χώρα στα άκρα για τα εργασιακά

«Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Tην εκτίμηση ότι οι δανειστές της χώρας «θα τη φτάσουν στα άκρα» στη δεύτερη αξιολόγηση, που «κομβικό της ζήτημα είναι τα εργασιακά», έκανε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι οφείλουν να αποτρέψουν δυσάρεστες επιπτώσεις στους ίδιους και απέναντι σε τέτοιες πρακτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

«Σε όλο το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Η σημερινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup ότι 'η πίεση επιστρέφει στην Ελλάδα' δείχνει ότι οι δανειστές, τη δεύτερη αξιολόγηση θα τη φτάσουν στα άκρα και ξέρετε ότι το κεντρικό, το κομβικό ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης είναι τα εργασιακά. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το λοκ άουτ, η αλλαγή του απεργιακού νόμου και όχι του συνδικαλιστικού, όπως θέλουν να λένε, και βέβαια το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων βρίσκεται στη βαθιά 'κατάψυξη', σαν αποτέλεσμα του δεύτερου μνημονίου και επανέρχεται με το τρίτο μνημόνιο με την ίδια οξύτητα, μιας και απαγορεύεται να επανέλθουμε στο πρότερο καθεστώς» σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και πρόσθεσε:

«Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση - και τα συνδικάτα αναλαμβάνουν και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μπορέσουμε να την αποτρέψουμε. Αλλά, βεβαίως, όπως αντιλαμβάνεστε, τον λόγο τον έχει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές, εμείς ασκούμε πιέσεις, ασκούμε με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα πιέσεις, γιατί κι αυτοί γνωρίζουν -οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι- ότι εάν κυριαρχήσουν αυτές οι πρακτικές στην Ελλάδα, θα γενικευτούν σε όλη την Ευρώπη κι αυτό θα είναι μια μεγάλη καταστροφή».

Σχετικές ειδήσεις