ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Τσίπρα ΔΕΘ: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης... παίζοντας «κουτσό»

Ομιλία Τσίπρα ΔΕΘ: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης... παίζοντας «κουτσό»

Τα πέντε βήματα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ.

«Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο: το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας. Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.

Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές» ανέφερε συνοπτικά ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017. Και το πέμπτο, συμπλήρωσε, και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. Την ανάπτυξη, διευκρίνισε, που δεν θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι «να μετατρέψουμε την ανάκαμψη σε δίκαιη ανάπτυξη» διότι, όπως σημείωσε, «δεν θέλουμε την ανάπτυξη πάνω στα συντρίμμια της εργασίας, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος». «Θέλουμε την ανάπτυξη που θα διαχέει τα οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας. Να αναβαθμίσει η χώρα τη θέση της στον διεθνή καταμερισμό. Για να μετακινηθούμε από τις χαμηλές εξαγωγικές επιδόσεις του 10%, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 25%» υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις