ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστηρό μήνυμα Βερολίνου προς Αθήνα: Τελειώστε άμεσα με τις μεταρρυθμίσεις

Αυστηρό μήνυμα Βερολίνου προς Αθήνα: Τελειώστε άμεσα με τις μεταρρυθμίσεις

Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα στέλνει το Βερολίνο κάνοντας λόγω για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος - Έντονος προβληματισμός στην ελληνική κυβέρνηση μετά τις παρατηρήσεις.

Τέλος στη χρηματοδότηση αν δεν συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προχωρά αργά και συχνά λείπουν οι προτεραιότητες που προωθούν την οικονομία της Ελλάδας», ανέφερε πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση στην εφημερίδα τα «Νέα».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε συνεχώς τις ίδιες συζητήσεις. Εκείνο που συχνά λείπει είναι η στοχευμένη δουλειά πάνω σε συγκεκριμένα έργα», τονίζει η ίδια πηγή.

Με την απόφαση του ΔΝΤ, για το αν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, να αναμένεται στα τέλη του χρόνου, η ίδια πηγή ανέφερε ότι αν για κάποιο λόγο το Ταμείο αποφασίσει να μην μετάσχει, τότε σταματά από τον Ιανουάριο η χρηματοδότηση.

Η ίδια πηγή αναφέρει χαρακτηριστικά, «Ισχύει η απόφαση του Eurogroup τον Μάιο του 2016. Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δύσκολο να φανταστώ εκταμίευση δόσης τον επόμενο χρόνο».

Σύμφωνα με τα «Νέα» οι εταίροι άρχισαν πάλι να ανησυχούν. Εκφράστηκε η ανησυχία τους εσχάτως στην Μπρατισλάβα από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ που φέρεται να είπε στην ελληνική αντιπροσωπεία: «το καλοκαίρι τελείωσε, είναι ώρα για δουλειά». Διότι, ενώ επίκειται η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, δεν είναι ακόμα σαφές πότε θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων για να εκταμιευτούν και τα 2,8 δισ. της δόσης, για τα οποία ορίζοντας είναι το τέλος Οκτωβρίου.

«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προχωρά αργά και συχνά λείπουν οι προτεραιότητες για προγράμματα που προωθούν την οικονομία της Ελλάδας», λέει κυβερνητική πηγή με διαχρονικά άριστη γνώση των ελληνικών προγραμμάτων.

Αυτή την στιγμή είναι παντελώς ασαφές αν θα πιάσει τον στόχο του πλεονάσματος 0,5% στο τέλος του τρέχοντος έτους, πόσο μάλλον τον στόχο 3% για το 2018 αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις