ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό - Κοτζιάς: Τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο

Κυπριακό - Κοτζιάς: Τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο

Για πρακτικούς αλλά όχι για ιστορικούς και γεωγραφικούς λόγους πιστεύει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από το κατεχόμενο τμήμα της βόρειας Κύπρου, όπως ο ίδιος αναφέρει σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο.

«Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο. Θα πρέπει το μεγαλύτερο κομμάτι του τουρκικού στρατού να φύγει άμεσα, να έχει ετοιμαστεί να αποχωρήσει την επόμενη ημέρα και μετά να υπάρξει μία διαδικασία αποχώρησης, που θα είναι σε λελογισμένο χρόνο και θα έχει ημερομηνία λήξης», λέει ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στην «Καθημερινή».

«Το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων», όπως αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, το έθεσε με σαφήνεια ο ίδιος από τον Απρίλιο του 2015, τονίζοντας ότι τώρα «γίνεται μια προσπάθεια από τους Ελληνοκυπρίους και από εμάς για τη διαμόρφωση ενός συστήματος συνεργασίας και φιλίας, το οποίο να αφορά στη συνεργασία της Κύπρου με τις δυο, πρώην θα έλεγα πλέον, εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά χωρίς κανένα παρεμβατικό δικαίωμα από πλευράς τους».

Όσο για τη στάση της Τουρκίας επί του θέματος, ο ίδιος επισημαίνει ότι «βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της ωρίμανσης της σκέψης της», καθώς, όπως λέει, ο ίδιος έχει κάνει πολλές συναντήσεις με τον κ. Τσαβούσογλου, στις οποίες έχει συζητηθεί αυτό το θέμα. «Δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν εδώ στη Νέα Υόρκη, είπαμε να βρεθούμε σύντομα για να το κουβεντιάσουμε περαιτέρω. Εγώ έχω ετοιμάσει ένα εκτενές έγγραφο πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Το έχει υπόψη της η κυπριακή κυβέρνηση και έχουμε συμφωνήσει και με βάση αυτό θα πορευτούμε».

«Διότι», όπως προσθέτει ο κ. Κοτζιάς, «οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν άμεσα κέρδη από την ενοποίηση και εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δεν έχουν εξασφαλισθεί τα αντίστοιχα για τους Ελληνοκυπρίους, και τα αντίστοιχα σε αυτό είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η επιστροφή εδαφών και οι συμφωνίες που θα υπάρξουν στις εσωτερικές πτυχές».

Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο κ. Κοτζιάς εκφράζει την εκτίμηση ότι «μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας και τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, σίγουρα θα υπάρξουν από πολλές πλευρές προτροπές για λύση του ονοματολογικού. Κατά συνέπεια, μετά τις εκλογές, θα πρέπει αυτό το θέμα να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών και να μην το αφήσουμε σε τρίτους. Και με τη βοήθεια, βέβαια, του μεσολαβητή, του κ. Μάθιου Νίμιτς».

Τέλος, ως προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τα Σκόπια υπογραμμίζει ότι «βοήθησαν πολύ στο να αποδομηθεί μια εικόνα της Ελλάδας στα Σκόπια, σύμφωνα με την οποία εμείς θέλαμε να διαλύσουμε αυτό το κράτος». «Εμείς», προσθέτει, «θεωρούμε ότι αυτό το κράτος καλώς υπάρχει και θέλουμε να επιβιώσει. Για αυτό, άλλωστε, και έθεσα βέτο όταν συζητήθηκαν κυρώσεις εις βάρος τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικές ειδήσεις