ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου αφήνει ξεκρέμαστο τον Φίλη στη διαμάχη με την Εκκλησία - Κάνει πίσω ο υπουργός Παιδείας

Το Μαξίμου αφήνει ξεκρέμαστο τον Φίλη στη διαμάχη με την Εκκλησία - Κάνει πίσω ο υπουργός Παιδείας

Τελικά η πολυπόθητη στήριξη που αναζητούσε ο Υπουργός Παιδείας στον «πόλεμο» που κήρυξε αναίτια στην Εκκλησία δεν ήρθε ποτέ. Αυτό προέκυψε από τη σημερινή (26/09) άτυπη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του και μελών της κυβέρνησης.

«Είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δεν αφορούν στο σήμερα». Με αυτή τη φράση πηγές του Μεγάρου Μαξίμου άφησαν ουσιαστικά ακάλυπτο τον Νίκο Φίλη, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας μετά τις αήθεις δηλώσεις που έκανε εναντίον της.

Είναι γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας έχει μια έμφυτη «αλλεργία» απέναντι σε όλα τα θέματα που συγκροτούν τον πυρήνα του ελληνισμού. Άλλοτε με τις προκλητικές δηλώσεις του για τη γενοκτονία των Ποντίων, και άλλοτε με τοποθετήσεις, όπως για παράδειγμα ότι η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών είναι μια παρά φύσιν διαδικασία, ο Νίκος Φίλης προκαλεί συνεχώς το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών.

Φαίνεται, όμως, πως η πρόσφατη επίθεση εναντίον της Εκκλησίας θορύβησε το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ένας από τους πλέον συγκαταβατικούς ηγέτες που είχε ποτέ η Ελλαδική Εκκλησία, ενώ το άνοιγμα που είχε κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είχε προκαλέσει αίσθηση.

Ωστόσο ο υπουργός Παιδείας κατόρθωσε να εξοργίσει ακόμα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αν και τις τελευταίες ημέρες προσπάθησε να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεσή του με την Εκκλησία.

Έστω και καθυστερημένα, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από τον Νίκο Φίλη. Αυτό, όμως, που μένει να αποδειχθεί είναι αν πρόκειται για έναν ακόμη τακτικισμό, από αυτούς που μας έχει συνηθίσει ο πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια ευθεία σύγκρουση με την Εκκλησία αυτή την περίοδο, ή αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει πράγματι κατανοήσει ότι ο Νίκος Φίλης λειτουργεί και πράττει με τρόπους που προσβάλουν τα ιερά και όσια των Ελλήνων.

Τα «μαζεύει» τώρα ο Φίλης

Μετά το «άδειασμα» από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Παιδείας προχώρησε σε αναδίπλωση, αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι δεν έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, μιλώντας τον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97,8 ο Νίκος Φίλης έδειξε εμφανώς πιο διαλλακτικός, δηλώνοντας διατεθειμένος να «παγώσει» το θέμα που ο ίδιος άνοιξε σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας την περίοδο της Χούντας και της Κατοχής.

«Εάν βοηθάει στη συζήτηση για το θέμα των θρησκευτικών, να μπει στην άκρη το θέμα αυτό, βεβαίως το κάνω. Δεν είμαι εγωιστής, είμαι γήινος άνθρωπος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να απευθύνει νέα πρόσκληση για συνάντηση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ξεκαθαρίζοντας ότι ο επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας, δεν του έχει απαντήσει αρνητικά, όπως μεταφέρουν τα ΜΜΕ, αλλά έλειπε, και γι’ αυτό δεν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Σχετικές ειδήσεις