ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να καλύψουν τη χώρα στο σκοτάδι (vid)

Τσίπρας: Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να καλύψουν τη χώρα στο σκοτάδι (vid)

Σε σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη, πρωτίστως για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και δευτερευόντως για την Παιδεία, εξελίσσεται η σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Ως ευκαιρία για να δώσει απαντήσεις στην αντιπολίτευση είδε ο Αλέξης Τσίπρας τη συνεδρίαση, την οποία ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα... επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας τονίζοντας πως είναι εδώ για να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωβνία όρθια, προσθέτοντας πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις γι’ αυτό.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια έχουμε σταθερή μείωση της ανεργίας η οποία έχει μειωθεί 4% από την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση. Η β' αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και περιμένουμε θετικές ενδείξεις έως το τέλος του 2016 και για το ελληνικό χρέος», είπε ο κ. Τσίπρας, διαμηνύοντας προς την αντιπολίτευση «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως και σε αυτή τη μάχη η ΝΔ είναι απέναντι και υποστηρίζει τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών.

«Επιδιώκουμε την απομείωση του χρέους χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές, χωρίς την κατεδάφιση της κοινωνίας. Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνουν οι μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη. Μεταρρύθμιση για τη ΝΔ σημαίνει απολύσεις, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας», σημείωσε με νόημα ο κ. Τσίπρας. «Εκεί είναι η διαφορά μας», είπε. «Εμείς θέλουμε απομείωση του χρέους χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές».

Αναφερόμενος στη μάχη κατά της διαπλοκής ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είναι απέναντι στο μεγάλο αγώνα για να σπάσει το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής, ενώ ταυτίζεται απόλυτα με αυτό.

«Πλέον η ΝΔ δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. Τολμά η ΝΔ να κουνά το δάχτυλο στην αριστερά, μιλώντας για το ηθικό πλεονέκτημα. Τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου τολμούν να κουνάνε το δάχτυλο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως μπήκαν 255 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του κράτους από τις τηλεοπτικές άδειες, την ώρα που η ΝΔ λέει πως θα τους τα γυρίσει πίσω.

«Το καλοκαίρι μας κατηγορούσατε ότι κάνουμε στημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι ότι ο νόμος ισχύει για όλους. Τι έχετε να πείτε τώρα; Μήπως ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ; Ή θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Αλαφούζος επειδή πήρε άδεια; Ότι και να κάνει η ΝΔ, οι φίλοι και οι προστατευόμενοι της θα περάσουν από το ταμείο και θα πληρώσουν. Μετά από 27 χρόνια ρυθμίζεται με αδιάβλητο και διαφανή τρόπο το τηλεοπτικό τοπίο. Εξασφαλίσαμε 255 εκ. ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες, όταν εσείς ξεπουλήσατε το ψηφιακό φάσμα για 18 εκατ. ευρώ. Τα 255 εκατ.ευρώ διοχετεύονται για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και για το ζήτημα των δανείων. «Εχετε το θράσος να μιλάτε για σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Οσο και να ψάξετε δεν θα βρείτε εμάς πίσω από κάποιο δάνειο. Τους εαυτούς σας θα βρείτε. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις να ψάξετε στα βιβλία σας. Πάνω από 200 εκατ. ευρώ χρωστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σύντομα έρχεται το πόρισμα και τότε θα δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος», είπε ο πρωθυπουργός. «Ότι και να κάνετε οι φίλοι και προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο», υπογράμμισε.

«Αυτό το σχολειό θέλουμε»

Αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε κομβικό το ρόλο της αναβάθμισης της Παιδείας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, σημειώνοντας πως η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση στην Ελλάδα ήταν αυτή που έσπασε τα κοινωνικά στεγανά.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ προοιωνίζουν νέες περικοπές στην Παιδεία.

«Δεν είστε με την ποιότητα αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στον χώρο της παιδείας. Δεν είστε με την αξιοκρατία αλλά με την ευνοιοκρατία. Δεν είστε με την αριστεία αλλά με τον ελιτισμό - Είστε υπέρ της διατήρησης της κοινωνικής διάκρισης. Όσα εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης προοιωνίζουν νέες περικοπές στην Παιδεία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός σχολείου που θα ενθαρρύνει τα ταλέντα των παιδιών και δεν θα τα ισοπεδώνει. «Πρώτη φορά άνοιξαν τα σχολεία με βιβλία και εκπαιδευτικούς στη θέση τους. Δεν καταργούμε τα ολοήμερα, όπως μας κατηγορούσε η ΝΔ αλλά τα διευρύνουμε. Δεν μειώνονται οι ώρες του μαθήματος των Θρησκευτικών, ούτε γίνεται μάθημα επιλογής. Σεβόμαστε την Εκκλησία - Συζητούμε μαζί της σε πνεύμα σεβασμού αλλά και διακριτών ρόλων», είπε ο κ. Τσίπρας καλύπτοντας επί της ουσίας των υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη που με τις απόψεις του προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα» επισήμανε στη συνέχεια, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στις μέρες μας, που στα σχολεία μας φοιτούν παιδιά που δεν ανήκουν σε ένα μόνο δόγμα, οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

Στον διάλογο που συνεχίζεται, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας, εξέφρασε τον σεβασμό προς την Εκκλησία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρόλοι στον διάλογο πρέπει να είνα διακριτοί.

«Το ζήτημα δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, εντοπίζοντας μία από τις αιτίες στο εξεταστικό σύστημα που σπρώχνει φοιτητές να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια που δεν αγαπούν.

«Τα κορυφαία πανεπιστήμια, παγκοσμίως, στην πλειοψηφία τους, είναι δημόσια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι ευρωπαϊκή παράδοση, ο ευρωπαϊσμός σας είναι κούφιος» είπε, απευθυνόμενος στην ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την Παιδεία.

Πρόσθεσε ότι όσοι προβάλλουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ως πανάκεια, «έχουν αναρωτηθεί γιατί οι απόφοιτοί μας του κατασυκοφαντημένου δημόσιου πανεπιστημίου είναι περιζήτητοι παντού;»

«Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3, την κοινωνία της ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας και ισότητας» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για το έργο που παρέχουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ απευθύνθηκε στα παιδιά με ένα απόφθεγμα του Χαλίλ Γκιμπράν, λέγοντας: «η ζωή προχωρά μπροστά, δεν μένει στο χθες».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Σχετικές ειδήσεις