ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική «θύελλα» για τα χημικά κατά των συνταξιούχων

Πολιτική «θύελλα» για τα χημικά κατά των συνταξιούχων

Με ανακοινώσεις τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδικάζουν τα απαράδεκτα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα, Δευτέρα (03/10/2016) σε βάρος των συνταξιούχων.

ΚΚΕ

«Μια ημέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή, που είχε προφανή στόχο να δώσει άλλοθι “αριστεροσύνης” και να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίθεση, με ΜΑΤ και δακρυγόνα, σε βάρος συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό», αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

«Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι – χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που διεκδικούν τα δικαιώματά τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Περισσός.

ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τα επεισόδια στην πορεία των συνταξιούχων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο πρωθυπουργός της πρώτης φοράς Αριστερά, που κατάργησε το ΕΚΑΣ και τσάκισε τις επικουρικές συντάξεις, έχει μονίμως κλούβες που κλείνουν τη δίοδο προς το Μαξίμου. Όταν οι συνταξιούχοι προσπαθούν να περάσουν και απωθούνται με δακρυγόνα, δηλώνει εξοργισμένος για την αστυνομική βία. Κύριε Τσίπρα, λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε!».

Δημοκρατική Αριστερά

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ για την χρήση χημικών στη συγκέντρωση των συνταξιούχων αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται ότι και στο θέμα των συνταξιούχων έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Μετά την κατάρρευση της υπόσχεσης ότι θα σταματήσουν οι οριζόντιες περικοπές, ήρθαν τα επαναλαμβανόμενα κουρέματα στις συντάξεις μεταβάλλοντας πολλές, σε απλά φιλοδωρήματα, σπέρνοντας παράλληλα την απελπισία σε χιλιάδες οικογένειες.

Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε ένα ακόμη βήμα. Μην αντέχοντας καν να ακούει τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του μόχθου «απαγόρευσε» τις διαδηλώσεις των απομάχων της ζωής έξω από το Μαξίμου με τρόπους που και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε στηλιτεύσει επανειλημμένα.

Θυμίζουμε τις επισημάνσεις πρόσφατης ανακοίνωσης του τομέα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: Η χρήση χημικών, ειδικότερα, εναντίον ηλικιωμένων ανθρώπων, όπως οι συνταξιούχοι είναι αποτρόπαιη και δείχνει πλήρη έλλειψη συναίσθησης για τις ενδεχόμενες τραγικές συνέπειες. Άραγε ακούει κανείς εκεί στην κυβέρνηση;».

Ένωση Κεντρώων

Σε σχετικό σχόλιο της Ένωσης Κεντρώων αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την βαθιά της λύπη για την κακομεταχείριση που έκαναν τα ΜΑΤ σε αθώους συνταξιούχους, οι οποίοι υπερασπιζόντουσαν το ψωμί τους, το μπουρμπουάρ των εγγονιών τους και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Δεν μας αρκεί, η έκρηξη του κ. Τσίπρα, πρέπει να ληφθούν μέτρα να μην επαναληφθούν ποτέ τα ίδια».

Το Ποτάμι

«Ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Τσίπρας κατέβαιναν στις πλατείες και έταζαν στους συνταξιούχους αυξήσεις και 13η σύνταξη. Αφού εκμεταλλεύθηκαν τον πόνο τους κι έγιναν κυβέρνηση, σήμερα τους ψεκάζουν με χημικά όταν τους ζητούν να υλοποιήσουν εκείνα που τους υποσχέθηκαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Και καταλήγει: «Κλεισμένοι στο Μαξίμου και στα υπουργεία τους, προσπαθούν να αποφύγουν την οργή εκείνων που εξαπάτησαν και τους στέλνουν να συνομιλήσουν με τα ΜΑΤ. Και μπορεί ο κ.Τόσκας να αναλαμβάνει το πολιτικό βάρος των ψεκασμών προκειμένου να καλύψει τον κ.Τσίπρα, όμως η ευθύνη του λαϊκισμού και των κάλπικων υποσχέσεων ανήκει σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι αυτή δεν παραγράφεται».

Λαϊκή Ενότητα

Την ωμή και απερίφραστη καταδίκη των επεισοδίων εκφράζει και η Λαϊκή Ενότητα: «Η ΛΑΕ καταγγέλλει την ωμή βία με την οποία αντιμετωπίστηκε η πορεία των συνταξιούχων, η οποία ήθελε να φτάσει για να διαμαρτυρηθεί στο Μαξίμου, από την κυβέρνηση, τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις καταστολής.

Η βία με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι συνταξιούχοι αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτή είναι η μέθοδος που υιοθετεί πλέον η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Η λύση για το ασφαλιστικό και για τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία δεν θα έρθει με τη χρήση βίας, δεν θα έρθει με τις μειώσεις των συντάξεων.

Η λύση για τις συντάξεις θα έρθει με τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των μισθών και συνακόλουθα των εισφορών με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Αυτά μπορούν να προωθηθούν μόνο αν η χώρα ακυρώσει τα μνημόνια και περάσει στο εθνικό νόμισμα, στη διαγραφή του δημόσιου χρέους και στην εθνικοποίηση των τραπεζών».

Χρυσή Αυγή

Σε σχόλιο, τέλος, της Χρυσής Αυγής αναφέρονται τα εξής: «Ο Τσίπρας τσάκισε τους συνταξιούχους, πρώτα με περικοπές και φόρους, και σήμερα με ξύλο και χημικά, για να μην τολμήσουν να πλησιάσουν το Μαξίμου, το άντρο της ξενοκίνητης και διεφθαρμένης κυβέρνησης Σύριζα-Ανέλ».