ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Νέα επίθεση Φίλη στην Εκκλησία - «Θέλουν να ελέγχουν μαθητές και εκπαιδευτικούς»

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Νέα επίθεση Φίλη στην Εκκλησία - «Θέλουν να ελέγχουν μαθητές και εκπαιδευτικούς»

Ακόμα και από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης δεν έχασε την ευκαιρία να βάλει στο στόχαστρό του την Εκκλησία.

«Υπάρχουν πολλά πεδία διευκρινίσεων και χωρισμού (σ.σ. Εκκλησίας και Κράτους), που δεν προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση. Ένα από αυτά είναι η διαχρονική επιδίωξη της εκκλησιαστικής διοίκησης να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού των μαθητών και των εκπαιδευτικών», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «η κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε μια καμπή. Βρίσκονται μπροστά στο ανοιχτό στοίχημα να σηματοδοτήσουν την αφετηρία μετάβασης σε ένα νέο ιστορικό κύκλο. Προϋπόθεση για αυτό είναι να μην περιπέσουμε από στη Σκύλα των αυταπατών στην Χάρυβδη της ηττοπάθειας. Όπως πριν δυο χρόνια αποφύγαμε το δογματισμό του a priori αντικυβερνητισμού, έτσι και τώρα επιμένοντας στην ιστορική ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση προς όφελος του λαού, πρέπει να μην αποδειχθούμε εμμονικοί της εξουσίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από την ευθύνη της διακυβέρνησης αλλά ταυτοχρόνως δεν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε από τις αρχές μας».

Και κλείνοντας ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε πως «μαζί με την διαφορετικότητα της αριστερής κυβέρνησης, ίσως προϋπόθεση γι' αυτήν, είναι η διαφορετικότητα του κόμματος της Αριστεράς. Ενός κόμματος διακυβέρνησης και αγώνα, είτε ασκεί κυβερνητική εξουσία είτε όχι. Με συλλογικότητα και δημοκρατία, χωρίς ομαδοποιήσεις που μετατρέπουν τα ρεύματα ιδεών σε δομές εξουσιών και συμφερόντων, χωρίς αρχηγισμό, χωρίς απρονοησίες, που διευκολύνουν τα μεγάλα συμφέροντα, παλαιά και νέα, να επιδιώκουν προνομιακές σχέσεις. Είναι κι αυτό άλλο ένα ανοιχτό στοίχημα».

Σχετικές ειδήσεις