ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας: Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα να γίνει η συζήτηση για το χρέος

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας: Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα να γίνει η συζήτηση για το χρέος

Ως κατάλληλη χρονική συγκυρία για την ελάφρυνση του χρέους χαρακτήρισε το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δεύτερης ομιλίας του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Άφησε αιχμές για τα εσωκομματικά- Εξαπέλυσε πυρά για τις τηλεοπτικές άδειες - Είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ «ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ» - «ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑΡΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ» ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ - ΤΟΝΙΣΕ ΟΤΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟ 2019

Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους είπε ότι η Ελλάδα τηρεί την συμφωνία και περιμένει από τους δανειστές να ανοίξουν το θέμα.

«Είχαμε σκοπό να κλείσουμε την αξιολόγηση για να φτάσουμε στην κρίσιμη συζήτηση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Συνεχίζουμε να τηρούμε τη συμφωνία, το ίδιο περιμένουμε και από τους εταίρους μας να την τηρήσουν. Οι ολιγωρίες δεν μπορούν και δεν θα γίνουν αποδεκτές», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς έχουμε ιστορική ευθύνη, θα μπορούσαμε να λέμε ότι η οικονομία ανακάμπτει, στην πράξη αποδείχθηκε ότι έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όλες τις προβλέψεις, ενώ έχουμε την σχεδόν βέβαιη εκδοχή ότι φέτος η οικονομία θα κλείσει με θετικό, μικρό μεν αλλά θετικό, πρόσημο ανάπτυξης. Εμείς όμως δεν θέλουμε να διαχειριστούμε την μιζέρια. Θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί, να μοιράσουμε την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο για να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».

«Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, τόσο μας πεισμώνουν. “Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα” - φράση του Ηλία Ηλιού. Οι μέρες της ασυδοσίας τους είναι παρελθόν, για ολιγάρχες και καναλάρχες. Οι πιέσεις της πολιτικής ελίτ προς τους δικαστές πρέπει να τελειώνουν εδώ και να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους. ούτε η δικαστική ούτε η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν παιχνίδια με τους θεσμούς. Για το ΕΣΡ, θέλω να καλέσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την αξιωματική, να απαντήσουν θετικά στην πρόσκληση και την προσπάθεια που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Βουλής. Αν τολμήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ, ας γνωρίζουν ότι η δημοκρατία ούτε μπλοκάρεται, ούτε μποϊκοτάρεται », είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι: «Έχουμε μπροστά μας 3 δύσκολους μήνες, που θα κρίνουν πολλά. Έχουμε σχέδιο και προοπτική, ο λαός θα κρίνει τη δική μας θητεία στο τέλος της 4ετίας και θα συγκρίνει με την περασμένη 5ετία. Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση να τα γιορτάσουμε σε μια άλλη Ελλάδα, δικαιοσύνης, δημοκρατίας, αλληλεγγύης. Σήμερα έχουμε όλα τα μέτωπα ανοιχτά, και τα εσωτερικά και τα εξωτερικά. Αυτό είναι από πολιτική επιλογή, για να μην γίνουμε διαχειριστές της μιζέριας, αλλά για να υλοποιήσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και η ανάκαμψη της οικονομίας να έχει κοινωνικό πρόσημο. Ανοίξαμε όλα τα μέτωπα από επιλογή, για να μην γίνουμε κομπάρσοι και μαριονέτες του παλαιού συστήματος στο εσωτερικό»

Μιλώντας για το success story του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Αυτός ο χρόνος που διανύουμε, θα κλείσει με μικρό, αλλά θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Θα μπορούσαμε να λέμε κι εμείς success story, όμως δεν θα το κάνουμε. Είχαμε σχέδιο να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση βάζοντας όλα τα θέματα μπροστά, για να φτάσουμε στην κρίσιμη συζήτηση για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Διεκδικούμε άμεσα όσα οι συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει. Έχουμε καταφέρει να έχουμε ισχυρές συμμαχίες στην Ευρώπη, με τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου κάναμε καθοριστικό βήμα. Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του χρέους πρέπει να επιλυθεί, όχι μόνο γιατί είναι ηθική υποχρέωση προς έναν λαό που έχει υπομείνει τόσα, αλλά και γιατί είναι μεγάλο το εύρος των δυνάμεων που υποστηρίζουν αυτήν την προοπτική -και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, το κλίμα στη βάση και στο συνέδριο, είναι σε επίπεδο αντάξιο της μεγάλης ευθύνης που συλλογικά εδώ και 1,5 χρόνο έχει αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε αποφασισμένοι και πιο έτοιμοι από ποτέ, για να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», τόνισε.

«Χρειαζόμαστε κόμμα μαζικό, ισχυρό και οργανικά δεμένο με την κοινωνία και τους αγώνες. Πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στην νέα γενιά και στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Για το κόμμα μας η ανοικοδόμηση της οργάνωσης Νεολαίας αλλά και το σχέδιο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 είναι αυτονόητα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην συνέχεια έκανε λόγο για μάχη στα εργασιακά, όχι μόνο στη διαπραγμάτευση αλλά και στους χώρους εργασίας «κόντρα στην εργοδοσία και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό τονίζοντας «ότι αυτές οι μάχες μπορούν να κερδηθούν, υπό την προϋποθεση ότι «θα ρίξουμε το βάρος μας στο κόμμα».

Τέλος κ. Τσίπρας τόνισε, φέροντας ως παράδειγμα τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην Μ. Βρετανία, ότι «μπορείς να έχεις ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό και ταυτόχρονα αριστερό».

Κάλεσε σε περισσότερη συλλογικότητα, αλληλεγγύη και συντροφικότητα και περισσότερη διάθεση για προσφορά και «ίσως και λιγότερες φιλοδοξίες. Δεν βλάπτει», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σχετικές ειδήσεις