ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Παυλόπουλου - Λαβρόφ με αυστηρό μήνυμα για Κυπριακό και Συρία (video)

Συνάντηση Παυλόπουλου - Λαβρόφ με αυστηρό μήνυμα για Κυπριακό και Συρία (video)

Με τον Πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΠροκόπη Παυλόπουλο, συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης (2/11) στο Προεδρικό Μέγαρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας,Σεργκέι Λαβρόφ, στέλνοντας διπλό μήνυμα για Κυπριακό και Συρία. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Μήνυμα πως η Ρωσία δεν θα δεχθεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες στις συνομιλίες για το Κυπριακό έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού. Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν ή τις προσπάθειες να οριστούν προθεσμίες» είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος ΥΠΕΞ.

paulopoulos lavrof 2

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ρωσία στηρίζει λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρέπει οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουν και στα τρία βασικά ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Σεργκέι Λαβρόφ για τη στήριξή του στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι η λύση που προτείνει η Ελλάδα είναι μία λύση επιβεβλημένη από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Είναι αδύνατο να δεχθούμε μειώσεις σε ότι αφορά την κυριαρχία ή να δεχθούμε εγγυήσεις ή παραμονή του στρατού κατοχής» επισήμανε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται τα παραπάνω θα δημιουργήσει ένα «καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ».

Αναλυτικά τι αναφέρθηκε κατά την συνάντηση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον κ. Λαβρόφ, επισήμανε ότι πρέπει να τελειώσει άμεσα ο πόλεμος στη Συρία και μαζί το προσφυγικό, με όρους ανθρωπισμού, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κατάσταση που αφορά τον κόσμο ολόκληρο, καθώς έχει παγκόσμιες συνέπειες. Επίσης, σχετικά με τους τρομοκράτες, σημείωσε, ότι πρέπει να τους συμπεριφερθούμε όπως τους αρμόζει, δηλαδή σαν μέλη οργανώσεων που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της συνεργασίας της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να είναι αποτελεσματική, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί και το μήνυμα ότι στα μεγάλα και σημαντικά που αφορούν την παγκόσμια ειρήνη και οι τρεις αυτές Δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την εμπέδωση της ειρήνης.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαφορές. Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα. Αυτά θα τα λύσουμε στη συνέχεια και θα τα λύσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις καλές σχέσεις που έχουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή, προέχει η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας, το τέλος του πολέμου στη Συρία και η συνεργασία μεταξύ μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για τη στήριξη της Ρωσίας προς την Κύπρο και τη λύση, την οποία χαρακτήρισε επιβεβλημένη. Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι η λύση που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι επιβεβλημένη από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Θεσμικό κεκτημένο , για να συμπληρώσει ότι δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε εγγυήσεις, καθώς επίσης και στρατεύματα κατοχής. Όπως σημείωσε, η έννοια της κυριαρχίας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα ευρωπαϊκά κράτη δεν επιδέχεται εκπτώσεις.

Οποιαδήποτε λύση, που δεν θα δεχόταν αυτή την πλήρη έννοια της κυριαρχίας, θα δημιουργήσει ένα, κυριολεκτικά, καταστροφικό προηγούμενο για την Κυριαρχία των Κρατών -Μελών της ΕΕ και εκείνων που αποτελούν σήμερα μέλη της και εκείνων που πρόκειται να γίνουν, παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία στηρίζοντας αυτή τη λύση, στηρίζει μια λύση που αφορά την ίδια την Ευρώπη, καθώς και την πορεία της ΕΕ στο σύνολό της.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, του μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Πούτιν και εξέφρασε την ικανοποίηση της ρωσικής πλευράς για το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα του αφιερωματικού έτους Ελλάδος-Ρωσίας και Ρωσίας-Ελλάδας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο στην κατάσταση στη Συρία και στο Προσφυγικό, όσο και στην επίλυση του Κυπριακού.

Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία ο κ. Λαβρόφ υπενθύμισε τη στάση της Ρωσίας όταν ξεκίνησε η λεγόμενη «Αραβική 'Ανοιξη» σημειώνοντας: «εμείς κάναμε έκκληση να μη γίνουν αλλαγές καθεστώτων μη αρεστών, αλλά να υπάρξει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των εθνοτήτων και όλων των θρησκειών σε Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία και χαιρόμαστε που στην Αίγυπτο-όχι βέβαια χωρίς προβλήματα-η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πορεία».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι στη Λιβύη το κράτος σχεδόν δεν υπάρχει. Χρειάζεται-όπως παρατήρησε- να το δημιουργήσουμε εκ νέου-και πρόσθεσε ότι με αυτό ασχολείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ρωσία στηρίζει αυτές τις διαδικασίες, επειδή δεν μπορεί να δεχθεί μια Λιβύη ως «μαύρη τρύπα», μέσω της οποίας περνάνε πολλοί μετανάστες από όλη την Αφρική στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, για το θέμα της Συρίας ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εταίροι μας θα βγάλουν τα κατάλληλα

συμπεράσματα και στη Συρία και όλοι μας θα έχουμε στόχο την τίμια συνεργασία, την τίμια προώθηση και επιθυμία προς την πολιτική διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν η κυβέρνηση και οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας θα αποφασίζουν για την τύχη τους».

Επικαλούμενος το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που περιγράφει τις συνθετικές προσεγγίσεις προς την επίλυση του ζητήματος της Συρίας, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι όποιος επιθυμεί να είναι μέρος αυτής της διευθέτησης πρέπει να κόψει κάθε σχέση με τρομοκράτες και υπενθύμισε μάλιστα τη σχετική αναφορά του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, επί του θέματος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και περιμένουμε αυτά τα λόγια να υλοποιηθούν».

Μάλιστα, σημείωσε ότι κάποιοι «σαμποτάρουν» την πολιτική διευθέτηση, αντίθετα προς τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι αν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας υλοποιούνταν τίμια, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει και να είναι πολύ καλύτερη.

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι και εδώ δεν μπορούμε να βρούμε λύση, επειδή κάποιοι δεν θέλουν αυτή τη διευθέτηση και υπογράμμισε ότι, δεν δεχόμαστε έξωθεν προσπάθειες άσκησης πίεσης και προσπάθειες να ορισθούν προθεσμίες.

Τόνισε ότι «αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Και το Συμβούλιο Ασφαλείας καθόρισε τα πλαίσια αυτής της Συμφωνίας που πρέπει να πετύχουν ως προς την κυριαρχία, ως προς τα ζητήματα ιδιοκτησίας και των εγγυήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «και εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και για να μην υπάρχουν αποκλίσεις από αυτήν την πορεία στο πλαίσιο των Συμφωνιών».

Σχετικές ειδήσεις