ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που έκανε ανασχηματισμό ο Τσίπρας

Reuters: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που έκανε ανασχηματισμό ο Τσίπρας

«Αντικατέστησε σκληροπυρηνικούς αριστερούς με μετριοπαθείς, αλλά κράτησε τα μεγάλα κεφάλια της Άμυνας, της Οικονομίας και των Εξωτερικών», «ανακάτεψε την τράπουλα για να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και να καλμάρει τους δανειστές», είναι μερικά από τα σχόλια του ξένου Τύπου.

ΠΩΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΟ «ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ»

Στον χθεσινοβραδινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, είναι στραμμένο το βλέμμα του ξένου Τύπου.

Η εικόνα που παρουσιάζεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε στον ανασχηματισμό σε μία προσπάθεια να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και για να ενισχύσει τη δημοτικότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters.

Το πρακτορείο, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να ολοκληρώσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να ανοίξει το θέμα του χρέους, όπως και να προωθηθεί η ανάκτηση πρόσβασης στην αγορά ομολόγων από το 2018, όταν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης λήξει.

«Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη», σημειώνεται.

Reuters, Financial Times και New York Times εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός έγινε για να τρέξει η δεύτερη αξιολόγηση και να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις με τους δανειστές.

Σύμφωνα με το σχόλιο του πρακτορείου, ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι θα επιμείνει στη δημοσιονομική πορεία που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, διατηρώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του.

Παράλληλα, οι Financial Times, σχολιάζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντικατέστησε «σκληροπυρηνικούς αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου με μετριοπαθείς, στον ανασχηματισμό με στόχο την εδραίωση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές».

Από την πλευρά τους οι New York Times, σχολίασαν ότι «ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στον ανασχηματισμό, απορρίπτοντας τους υπουργούς οι οποίοι είχαν αντιρρήσεις στις οικονομικές αλλαγές και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται από τους πιστωτές της χώρας».

Τέλος, η γερμανική FAZ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «εσωτερικά, ο Τσίπρας θέλει να σηματοδοτήσει "δυναμική επανεκκίνηση"». Και προσθέτει: «Ο Τσίπρας, απομάκρυνε υπουργούς που είχαν αντιταχθεί επανειλημμένα σε μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι δανειστές αφ' ενός, για να δείξει διάθεση μεταρρυθμίσεων, ενώ αφ' ετέρου θέτει τον ανασχηματισμό στο κάδρο με τις πληθαίνουσες αρνητικές δημοκοπήσεις».

Σχετικές ειδήσεις