ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Δήμοι κατηγορούν την κυβέρνηση για υφαρπαγή πόρων

Οι Δήμοι κατηγορούν την κυβέρνηση για υφαρπαγή πόρων
Η κυβέρνηση στα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού δρα συγκεντρωτικά, γραφειοκρατικά και υφαρπάζει πόρους των δήμων, τονίζει με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ.

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη και των μελών του Δ.Σ. προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αφαιρέσει πόρους και ταυτόχρονα να «φορτώσει» επιπλέον αρμοδιότητες στους δήμους μέσω του σχεδίου νόμου «Για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος».

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μέσω του νέου νόμου, το αρμόδιο υπουργείο επιχειρεί να μεταφέρει αρμοδιότητες εκτελεστικές και διεκπεραιωτικές στους δήμους, χωρίς όμως να μεταφέρονται και οι αντίστοιχοι πόροι. Το υπουργείο δε λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες ορισμένων δήμων, όπως είναι για παράδειγμα οι νησιωτικοί και τους επιβαρύνει, αγνοώντας τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές τους.

Την ίδια ώρα το υπουργείο συνεχίζει να λειτουργεί συγκεντρωτικά. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι δημιουργεί Γενική Διεύθυνση προκειμένου να λειτουργήσει το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος. Το αξιοσημείωτο είναι ότι για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της νέας αυτής διεύθυνσης προβλέπει την αφαίρεση πόρων των δήμων οι οποίοι προοριζόταν για το πράσινο ταμείο.

Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του υπογράμμισε ότι «είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση στα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού, αντί να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των δομών, να δρα συγκεντρωτικά, γραφειοκρατικά και να υφαρπάζει πόρους των δήμων».

«Η λογική αυτή θα πρέπει να σταματήσει. Οι τοπικές κοινωνίες είναι αναγκαίο να αποφασίζουν για τον τόπο τους. Για το λόγο αυτό τα θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού θα μπουν ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ», σημείωσε ο Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε ότι «τίθεται σοβαρό ζήτημα περιορισμού της γραφειοκρατίας και αναμόρφωσης των επιπέδων έγκρισης του πολεοδομικού σχεδιασμού».

Σχετικές ειδήσεις