ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα της ΝΔ με 16% - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο... κανένας!

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα της ΝΔ με 16% - Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο... κανένας!

Παγιώνει τη διαφορά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.

Εκτός Βουλής ΑΝΕΛ και Ποτάμι – Στο όριο του 3% Λεβέντης και Κωνσταντοπούλου

Στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 32%, έναντι 16% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ, στις 7 Νοεμβρίου, η ΝΔ συγκέντρωνε 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ 15%.

Ακολουθούν, το κόμμα της Χρυσής Αυγής με 8%, το ΚΚΕ με 6% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 5,5%.

Το 3%, όριο εισόδου στη Βουλή, αγγίζουν η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ενώ, εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» μένουν οι ΑΝΕΛ (2%) και το Ποτάμι (1,5%).

«Ακέφαλη» παραμένει η θέση του καταλληλότερου πρωθυπουργού αφού η πρώτη, αυθόρμητη απάντηση του 41,5% των ερωτηθέντων ήταν «κανένας». Ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% ενώ τον νυν πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προτιμά το 19,5%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31% και δεύτερη η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 27,5%. Ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται τέταρτος με 22%, πίσω από τον Δημήτρη Κουτσούμπα (22,5%). Έβδομη, πίσω από τον Βασίλη Λεβέντη (21%) αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη (20,5%), η Φώφη Γεννηματά (20%).

Απαισιοδοξία για το παρόν αλλά και για το μέλλον

Δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη των πραγμάτων είναι σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες (87,5%) που εκτιμούν ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Παρόμοια παραμένει η εικόνα και στη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 77% δεν εγκρίνει τις κυβερνητικές επιδόσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι ψηφοφόροι παρουσιάζονται διχασμένοι στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών, αφού το 51% θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη θητεία της.

Ενδεικτικό πάντως του γενικευμένου κλίματος απαισιοδοξίας είναι και το γεγονός ότι το 64,5% προεξοφλεί πως το 2017 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2016 ενώ, 6 στους 10 Έλληνες (61%), περιμένουν από τα οικονομικά του νοικοκυριού τους να χειροτερεύσουν, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σχετικές ειδήσεις