ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Τσίπρας δεν φοβάται τον «κόφτη»;

Γιατί ο Τσίπρας δεν φοβάται τον «κόφτη»;

Από πού πηγάζει η υπέρμετρη αισιοδοξία της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου - Τι υποστηρίζουν Τσίπρας και Τσακαλώτος

Στην ταπεινωτική επιστολή-απάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου προς τους δανειστές προκειμένου να ξεπαγώσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διατυπώνεται η αισιοδοξία ότι σε κάθε περίπτωση θα εκπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος για την επίτευξη πλεονάσματος 0.5% του ΑΕΠ για το 2016 κι έτσι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» που θα πλήξει πρωτίστως τους συνταξιούχους.

Πόθεν αντλεί αυτή την αισιοδοξία, που φτάνει στα όρια της βεβαιότητας, ο «πρόθυμος» (στις απαιτήσεις, ακόμα και τις ιταμές) των δανειστών;

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου τις μέρες που προηγήθηκαν της ταπεινωτικής επιστολής-απάντησης Τσακαλώτου έγινε λεπτομερής αποτίμηση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Εκτιμήθηκε με βεβαιότητα, ότι το υπερπλεόνασμα (πέραν δηλαδή του αναγκαίου ποσού προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 0.5%) ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, τονίστηκε, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ακόμα κι αν η Eurostat αμφισβητήσει κάποια απ’ τα στοιχεία της κυβέρνησης, καθώς το «μαξιλάρι» του 1 δισ. αποτελεί εγγύηση ότι ακόμα κι έτσι θα θεωρηθεί ότι έχει επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος του 0,5%.

Αυτές, επαναλαμβάνουμε, ήταν οι βεβαιότητες που εκφράστηκαν στην κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου κι οδήγησαν στη γνωστή επιστολή Τσακαλώτου.

Απομένει φυσικά να μην διαψευστούν για ακόμα μία φορά, με θύματα τους συνταξιούχους τους οποίους θέλησε να βοηθήσει η κυβέρνηση με το εφάπαξ βοήθημα...

Σχετικές ειδήσεις