ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πολιτική αλλαγή να πραγματοποιηθεί εγκαίρως στην Ελλάδα (pics)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πολιτική αλλαγή να πραγματοποιηθεί εγκαίρως στην Ελλάδα (pics)

Την ανάγκη «η πολιτική αλλαγή να πραγματοποιηθεί εγκαίρως στην Ελλάδα», προκειμένου η χώρα που μπήκε πρώτη «στον φαύλο κύκλο της πολιτικής του ψέματος» να εισέλθει πρώτη «στον δημιουργικό κύκλο της πολιτικής της αλήθειας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη, «Η Υπεράσπιση της Ευρώπης», στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

«Έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει από καταλύτης ανάδειξης του ευρωπαϊκού προβλήματος, να γίνει προπομπός της λύσης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του.

«Στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «η Ευρώπη επέδειξε ταυτόχρονα τις θετικές της προθέσεις αλλά και τους εγγενείς της περιορισμούς. Ομολογουμένως, η Ελλάδα έγινε αποδέκτης της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων μας στη διαχείριση των δυο μεγάλων προβλημάτων: Της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού προβλήματος - αλληλεγγύης πραγματικής και όχι θεωρητικής - άσχετα αν ιδιαίτερα στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των κονδυλίων για τους πρόσφυγες, η σημερινή κυβέρνηση απέτυχε και ελέγχεται γι' αυτό. Αλλά η αλληλεγγύη αυτή, πήρε τη μορφή μιας περιορισμένης ευκαιριακής αντίδρασης στα προβλήματα καθώς ανέκυπταν, και όχι μιας συγκροτημένης στρατηγικής για την εξουδετέρωσή τους. Και σίγουρα δεν ήταν επαρκής για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά στην πλήρη διάστασή τους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ευρώπη είναι σήμερα ντε φάκτο διαιρεμένη, και υπογράμμισε ότι «η μάχη για την υπεράσπιση της Ευρώπης δεν θα δοθεί στις Βρυξέλλες. Θα δοθεί στα κράτη – μέλη».

«Στις φτωχότερες γειτονιές του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και του ευρωπαϊκού Βορρά. Στο Περιστέρι Αττικής, στα Τζουμέρκα της Ηπείρου, στο Ηράκλειο της Κρήτης και όχι στο Στρασβούργο, το Λουξεμβούργο και το Βερολίνο. Εκεί είναι που χρειάζεται να κερδίσει το χαμένο έδαφος η πολιτική του πραγματισμού, της αλήθειας, του ορθού λόγου» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Πιστεύω», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «πως το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος είναι εκείνο της ατολμίας, της ακινησίας, της αντίληψης της εξουσίας ως αυτοσκοπού. Δεν μας ενδιαφέρουν τα όποια προνόμια της διακυβέρνησης, αλλά οι ευθύνες της. Διότι αντιλαμβανόμαστε πως οφείλουμε να κατοχυρώσουμε το αύριο της χώρας. Διότι γνωρίζουμε πως ο κίνδυνος για τη χώρα είναι μεγάλος και τα διακυβεύματα για το μέλλον ακόμα μεγαλύτερα. Είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε τις βαριές αυτές ευθύνες».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτήρισε το βιβλίο του Λουκά Τσούκαλη συναρπαστικό, με κριτική ματιά απέναντι στις εξελίξεις, αλλά αισιόδοξη ματιά. Αναφέρθηκε κυρίως στην οικονομική κρίση της ευρωζώνης και υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα, παρά τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες έχουμε σημαντικά επιτεύγματα. Οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Σήμερα έχουμε μια οικονομία που τα ελλείμματα έχουν γίνει πλεονάσματα. Το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει επιτευχθεί. Είναι κρίμα για ένα 10% να ρίξουμε λευκή πετσέτα». Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι σήμερα στην Ευρώπη, «ο μηχανισμός προσαρμογής ακόμη δεν λειτουργεί αποτελεσματικά» και υποστήριξε ότι για να προχωρήσει η Ευρώπη χρειάζεται «να ενισχυθεί οικονομικά ο ESM, να προχωρήσει η τραπεζική ένωση και οι διαρθρωτικές αλλαγές για τις επενδύσεις».

4029863

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης, ότι «θα πρέπει να γίνει η πραγμάτωση της πραγματικής ΟΝΕ, όπου θα υπάρχει επιμερισμός κινδύνου, επιμερισμός κυριαρχίας σε ένα πλαίσιο υπερεθνικής οικονομικής διακυβέρνησης. Έτσι, ο ESM θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο αντικαθιστώντας το ΔΝΤ, και θα ενισχυθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος».

O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στη στάση των πολιτών απέναντι στην Ευρώπη σημείωσε: «Συχνά φέρνω στο μυαλό μου την περίφημη φράση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν ρωτήθηκε πώς θα τα καταφέρουν οι ‘Έλληνες στους κόλπους της ΕΟΚ; Η απάντησή του, αν θυμάμαι καλά, ήταν κάτι του τύπου : «θα πέσουν στο νερό κι εκεί θα μάθουν να κολυμπάνε». Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς σ' αυτήν την αίθουσα ότι μάθαμε οι ‘Έλληνες να κολυμπάμε στα βαθιά ευρωπαϊκά νερά. Φαίνεται όμως, πως ούτε οι υπόλοιποι ευρωπαίοι έχουν μάθει καλό κολύμπι. Γιατί όποτε αρχίζουν οι φουρτούνες στην ευρωπαϊκή θάλασσα - κάτι που τα τελευταία χρόνια συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά - αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη, ότι τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις».

Για τις προτάσεις του συγγραφέα ώστε να ξεπεραστεί η παρούσα στασιμότητα, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «στο θεσμικό επίπεδο, η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων πρέπει να ενισχυθεί, ειδικά για τις χώρες που έχουν παραχωρήσει τμήμα της εθνικής τους κυριαρχίας ως μέλη της νομισματικής ένωσης», συμφωνώντας με τον συγγραφέα του βιβλίου για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα μπορέσει να προχωρήσει υπό την προϋπόθεση ότι η Γερμανία θα πειστεί και προς το δικό της όφελος να εγκαταλείψει την άκαμπτη πολιτική της λιτότητας, που τρέφει το τέρας του εθνολαϊκισμού.

«Εάν η Ευρώπη δεν αποδείξει ότι ακολουθεί μια πολιτική δραστικής μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, το εγχείρημα δεν πρόκειται να ευοδωθεί» είπε ο κ. Καμίνης.

Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης παρομοίασε την Ευρώπη με το παραμύθι «Η πεντάμορφη και το τέρας», με έναν ήρωα, «την πεντάμορφη που εξελίσσεται σε τέρας». «Η κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα, έχει καφκικά στοιχεία» είπε και συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη έχει χάσει δύο βασικά χαρακτηριστικά της - την πολιτική και τον πολιτισμό».

Τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου, Λουκάς Τσούκαλης σημείωσε ότι «η Ευρώπη βιώνει τη χειρότερη κρίση από το ξεκίνημα της ενοποίησης και «αρκετοί τολμούν να σκεφτούν αυτό που θεωρείτο αδιανόητο πριν από 5-10 χρόνια: ότι μπορεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση να είναι παρένθεση».

4029817

Ο κ. Τσούκαλης υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί να καταδικάζεις τον λαϊκισμό αλλά χρειάζεται να καταλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που τρέφουν το λαϊκισμό». Πρόσθεσε δε, πως «θα πρέπει να κινητοποιηθούμε διαφορετικά» γιατί αλλιώς οι ευρωπαϊκές κοινωνίες «θα περιμένουν απλώς τον δημαγωγό που θα δώσει το σύνθημα για να πνιγούμε».

Στην παρουσίαση του βιβλίου παρόντες ήταν επίσης, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Παναγιώτης Πικραμμένος.

Σχετικές ειδήσεις