ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Η Ευρώπη της λιτότητας και του Σόιμπλε πρέπει να ανατραπεί

Γεννηματά: Η Ευρώπη της λιτότητας και του Σόιμπλε πρέπει να ανατραπεί

Ειδήσεις | Φώφη Γεννηματά: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κ. Σόιμπλε και τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, με άλλοθι την ανικανότητα της Κυβέρνησης, να μας οδηγήσουν στο επικίνδυνο δίλημμα “Grexit ή διαρκής λιτότητα”», δήλωσε την Παρασκευή (03/02/2017) η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Μάλτα.

«Η κυριαρχία των συντηρητικών πολιτικών στην Ευρώπη πρέπει να ανατραπεί», σημείωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη της λιτότητας πρέπει να τελειώσει και είναι στο χέρι των Σοσιαλιστών να συμβεί αυτό. Ανάπτυξη, σύγκλιση, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας».

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

«Καταρχήν να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Τζόζεφ Μουσκάτ και στη Μάλτα, που αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για το μέλλον της Ευρώπης

Σε 2 μήνες γιορτάζουμε 60 χρόνια κοινής πορείας. Με αφορμή αυτήν την επέτειο θέλω πολύ να χαρώ και να γιορτάσω, αλλά ο προβληματισμός για τα όσα συμβαίνουν στα περισσότερα κράτη-μέλη, στις ΗΠΑ και στην Τουρκία και η ανησυχία για όσα ενδέχεται να συμβούν στο άμεσο μέλλον βάζουν τη διάθεση μου για γιορτή στην ... «κατάψυξη»!

Αγαπητοί συνάδελφοι μέσα σε αυτά τα χρόνια πετύχαμε πολλά.

Τη δημοκρατία, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη. Γίναμε υπολογίσιμη δύναμη. Αλλά αποτύχαμε και σε πολλά. Όπως έλεγε και η διάσημη Ελληνίδα ηθοποιός Μελίνα Μερκούρη «δεν αρέσουμε πια».

Ασχοληθήκαμε με τις αγορές και ξεχάσαμε τον άνθρωπο.

Επικεντρωθήκαμε στις τράπεζες και ξεχάσαμε την αλληλεγγύη. Αν από την αρχή της κρίσης υπήρχε αλληλεγγύη δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή δυσάρεστη και πιεστική κατάσταση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα κινδυνεύει το κοινό μας σπίτι . Η Ακροδεξιά καλπάζει, οι εθνικοί εγωισμοί μεγαλώνουν και η αξία της ανθρώπινης ζωής υποχωρεί. Κάθε λογής λαϊκισμός κερδίζει έδαφος δίνοντας φρούδες ελπίδες.

Πολλά ζευγάρια - εκεί γύρω στα 60 τους - χωρίζουν. Δεν θέλω να μας συμβεί αυτό. Αλλά πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας. Να μπει τέλος σε συντηρητικές πολιτικές από τις οποίες δοκιμάζεται σκληρά και η χώρα μου.

Και ανεξάρτητα από τους λανθασμένους χειρισμούς και τις βαρύτατες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, με θυμώνουν οι απαράδεκτες απαιτήσεις των θεσμών που οδηγούν και πάλι στο επικίνδυνο δίλημμα «GREXIT ή διαρκής λιτότητα».

Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στους πολίτες είναι ένα: «Η Ευρώπη της λιτότητας τελείωσε». Ανάπτυξη – απασχόληση – αλληλεγγύη πρέπει να είναι το τρίπτυχο-σημαία των Σοσιαλιστών.

Για το προσφυγικό

Παράλληλα, μην νομίζετε ότι τελειώσαμε με το προσφυγικό. Πολλοί δηλώνουν ικανοποιημένοι με την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Παρά το γεγονός της δραστικής μείωσης των ροών, δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε ούτε να εφησυχάζουμε. Αντίθετα, οφείλουμε να ανησυχούμε γιατί έχουμε παραδώσει την προσφυγική μας πολιτική σε τρίτους.

Επιπλέον, η Ελλάδα υφίσταται προκλήσεις κάθε είδους, μετά την απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης για τη μη έκδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων αξιωματικών, με το σκεπτικό ότι στην χώρα τους δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη. Πρέπει να σταλεί μήνυμα στην Τουρκία. Η ΕΕ δεν διαπραγματεύεται δημοκρατικές αρχές και αξίες με κανέναν και με οποιοδήποτε αντάλλαγμα.

Με χαρά θα άκουγα μια δήλωση της κ. Μογκερίνι που θα στήριζε τις διεθνείς συνθήκες και τα σύνορα της ΕΕ.

Για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να επισημάνω για μιαν ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ασθενεί σήμερα, γιατί η Σοσιαλδημοκρατία νομίζει ότι θα ξαναβρεί το χαμένο της προσανατολισμό είτε μέσα από ετεροβαρείς συμβιβασμούς με τους συντηρητικούς, είτε συμμαχώντας με τους αριστερούς λαϊκιστές.

Αυτό είναι μεγάλο λάθος και σας καλώ και σας παρακαλώ να επανεξετάσουμε τη στρατηγική και τις τακτικές μας».

Σχετικές ειδήσεις