ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Δεν είμαστε καθόλου «κότες» στη διαπραγμάτευση

Κοτζιάς: Δεν είμαστε καθόλου «κότες» στη διαπραγμάτευση

Ειδήσεις | Νίκος Κοτζιάς: Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση πορεύεται με σθένος στα της διαπραγμάτευσης εξέφρασε την Παρασκευή (03/02/2017) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Στη διαπραγμάτευση, θα το έλεγα πολύ λαϊκά, δεν είμαστε καθόλου "κότες". Ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε αγαθά Δικαίου, δικαιώματα ανθρώπων και δικαιώματα κράτους και με αυτό πορευόμαστε χωρίς να υποχωρούμε. Δεν είμαστε δογματικοί στις τοποθετήσεις μας, έχουμε την απαραίτητη ευελιξία για να γίνουν καλοί συμβιβασμοί, αλλά δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις για να γίνουν κακοί και σκάρτοι συμβιβασμοί», είπε ο κ. Κοτζιάς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Alpha 9,89».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το Κυπριακό, είπε ότι «για πρώτη φορά αλλάξαμε την ατζέντα των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο, ξαναβάλαμε τον πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος πάνω στο τραπέζι» και αφετέρου «για πρώτη φορά έχουμε πάει με τόσο καλά μελετημένο τρόπο σε μία διαπραγμάτευση, έχουμε εξετάσει τη διεθνή εμπειρία όλων των συγκρουσιακών περιπτώσεων ή των περιπτώσεων που αντιστοιχούν στο Κυπριακό ή σε πτυχές του Κυπριακού».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Άγκυρας απέναντι στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι Τούρκοι «ορίζουν το Κυπριακό πρόβλημα ως ικανοποίηση δικών τους γεωστρατηγικών βλέψεων». Σημείωσε δε: «Είχαν συνηθίσει να είμαστε κότες και ενοχλούνται όταν δεν είμαστε, διότι είμαστε ένα κράτος και μία εξωτερική πολιτική με άκρα επιστημονικότητα και αξιοπρέπεια, επιμονή και υπομονή και σε έναν βαθμό διορατική, ενώ εκείνοι είχαν συνηθίσει η Ελλάδα να δέχεται εξ' ορισμού να παρεμβαίνει η τουρκική πλευρά όποτε θέλει στην Κύπρο, θεωρώντας ότι τα παρεμβατικά δικαιώματα της Κύπρου είναι και η λύση».

Σχετικές ειδήσεις