ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αξιολόγηση: Ο Τσίπρας ποντάρει στη Μέρκελ κι ο Τσακαλώτος «νίπτει τας χείρας του»

Αξιολόγηση: Ο Τσίπρας ποντάρει στη Μέρκελ κι ο Τσακαλώτος «νίπτει τας χείρας του»

Η αξιολόγηση με τα μέτρα των 3,6 δισ ευρώ που ζητούν οι Θεσμοί, δεν πρόκειται να κλείσει άμεσα, αλλά θα κλείσει. Ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να προβεί στις γνωστές υποχωρήσεις παρά τις επικοινωνιακές κορώνες τις οποίες χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό το τελευταίο το γνωρίζουν πολύ καλά οι ακραιφνείς Συριζαίοι και δεν είναι διατεθειμένοι να του το συγχωρήσουν - Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για τις κυβιστήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και την οργή που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τους πολιτικούς τακτικισμούς και τους βερμπαλισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού κατά του Σόιμπλε και των δανειστών, ο κ. Τσίπρας στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην εύρεση μιας πολιτικής λύσης από την πλευρά της Άνγκελα Μέρκελ.

Για το λόγο αυτό θα τη «στηρίξει» με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.

Άπαντες αντιλαμβάνονται ότι οι δήθεν αυστηρές παραινέσεις του προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο να «μαζέψει τον Σόιμπλε», είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση.

Για όσους ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει, ο κ. Τσίπρας πέρασε από το «δε νομοθετούμε ούτε ένα ευρώ μέτρα» στο «δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών».

Συμπέρασμα: Κόκκινες γραμμές γιοκ!

Η αξιολόγηση θα κλείσει, αρκεί ο κ. Τσίπρας να βρει αφήγημα για να την δικαιολογήσει.

Το επόμενο αφήγημα που θα επιχειρήσει να «πουλήσει» ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό είναι προβλέψιμο: Από το φθινόπωρο η Ευρώπη θα αλλάξει!

Και κάπου εδώ, οι «παλαιοί» Συριζαίοι αρχίζουν να παίρνουν αποστάσεις και να διατυμπανίζουν ότι είναι άλλο πράγμα ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλο πράγμα το Μαξίμου.

Ο πρώτος που το ξεκαθάρισε είναι βεβαίως ο κ. Νίκος Φίλης, ο οποίος αμφισβητεί ευθέως βασικές επιλογές της κυβέρνησης.

Ο πρώην υπουργός του Αλέξη Τσίπρα κατηγόρησε το Μαξίμου πως διάβασε και διαβάζει λάθος τους συσχετισμούς των δυνάμεων, με αποτέλεσμα να προβαίνει σε διαρκείς υποχωρήσεις και να καθίσταται ανυπόληπτο στο εσωτερικό ακροατήριο.

Αμφισβητεί δηλαδή την διαπραγματευτική δεινότητα της κυβέρνησης.

Δήλωσε μάλιστα πως η διάκριση μνημόνιο-αντιμνημόνιο δεν υπάρχει πλέον, υποβαθμίζοντας ένα από τα βασικά πολιτικά όπλα του Αλέξη Τσίπρα.

Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι ο Φίλης δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση.

Υπάρχουν κι άλλοι με τις ίδιες απόψεις, αρκετοί. Αποτελούν θα έλεγε κανείς τον βασικό σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και σιγά σιγά έχουν αρχίσει να παίρνουν αποστάσεις από τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου.

Πιστεύουν ξεκάθαρα πλέον πως η περαιτέρω παραμονή τους στην εξουσία, με τις δυσοίωνες προοπτικές που υπάρχουν, οδηγεί το κόμμα τους στην καταστροφή.

Πρώτος και καλύτερος είναι ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ξεκάθαρα πλέον νίπτει τας χείρας του για ότι πρόκειται να έρθει.

Τσακαλώτος: Η ευθύνη είναι συλλογική

Η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Κ.Ε. το κόμματος είναι ενδεικτική της στάσης που πρόκειται να κρατήσει το επόμενο διάστημα. Τα είχε πει και τον περασμένο Οκτώβριο στο προηγούμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών έστειλε μήνυμα σε όλους ότι η διαπραγμάτευση και οι επιλογές για το πώς αυτή θα ολοκληρωθεί, δεν βαραίνουν τον ίδιο, αλλά συλλογικά κόμμα και κυβέρνηση.

Όπως έχουμε σημειώσει από το Newsbomb.gr ο Τσακαλώτος δεν είναι Βαρουφάκης και ξέρει πολύ καλά πώς αν υπάρξει ατύχημα, το σύστημα του Μαξίμου θα προσπαθήσει να του χρεώσει όλες τις αποτυχίες.

Διαβάστε εδώ για τις σχέσεις Τσίπρα - Τσακαλώτου

Κρατήστε επίσης το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν αισθάνεται απλώς οικονομολόγος, αλλά και επικεφαλής της ομάδας των 53!

Αυτό σημαίνει πολλά, πάρα πολλά για την επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις