ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει τα «σπασμένα» των Θεσμών

Δραγασάκης: Δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει τα «σπασμένα» των Θεσμών

Ειδήσεις | Γιάννης Δραγασάκης: Επικριτικός ως προς τη στάση που επιδεικνύουν οι δανειστές απέναντι στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης, εμφανίστηκε σήμερα, Πέμπτη (16/02/2017) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγάσακης.

«Μπαίνουμε σε λεπτή φάση αμοιβαίων μετατοπίσεων στη διαπραγμάτευση», τόνισε ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». «Αν εξαρτιόταν αποκλειστικά από την κυβέρνηση, τότε η διαπραγμάτευση θα έκλεινε τη Δευτέρα στο Eurogroup», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει ότι υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των θεσμών», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση του ΔΝΤ να μειωθεί το αφορολόγητο για να μειωθούν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι δεν θα πληρώνουν όσοι έχουν δυνατότητα. Η χώρα είναι σε κρίση και πρέπει να συμβάλλουν περισσότερο όσοι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό, τόνισε, θα πρέπει να πάρουν θέση, για το ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, όσοι στο εσωτερικό -όπως η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Στουρνάρας- κατηγορούν την κυβέρνηση για καθυστέρηση. Έχουμε εκπληρώσει του στόχους, επανέλαβε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε ότι τη Δευτέρα θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία, έστω ότι θα κλείσει η αξιολόγηση σε τακτό χρόνο και μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

«Το θετικό σενάριο για την Ελλάδα είναι ότι υπάρχουν πλέον υποστηρικτές των θέσεών της και πως τα αποτελέσματα για την οικονομία είναι πολύ καλά, όπως αναγνώρισε και ο Μοσκοβισί, διαψεύδοντας την αντιπολίτευση στο εσωτερικό», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κατέστησε σαφές πως το Plan b είναι να εκμεταλλευτεί η χώρα τις αντιθέσεις και τις ρηγματώσεις στο εσωτερικό κυβερνήσεων, χωρών και κομμάτων, μαζί με τα θετικά στοιχεία της οικονομίας.

Αναφερόμενος στα εργασιακά είπε ότι δεν μπορεί να συζητάμε το αυτονόητο. «Όταν μας κουνάνε το δάκτυλο να έχουν στο μυαλό τους ότι η χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο (...) ας μην το περιφέρουν σαν να μας κάνουν χάρη», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει χρόνος για να κλείσει η αξιολόγηση απάντησε: «Έχω ξαναπεί, η β΄αξιολόγηση από άποψη χρόνου θα έπρεπε να έχει κλείσει ήδη. Για να τελειώσει το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2018, πρέπει να έχουμε βγει στις αγορές. Είναι άλλο να βγάζεις ένα ομόλογο και να απευθύνεσαι στις αγορές και άλλο να απολογείσαι και να υφίστασαι αυτή την επιτροπεία», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «να κλείσει η συμφωνία τώρα, να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ για να υπάρξει άμεσα δοκιμαστική έκδοση ομολόγου».

Επισήμανε πως υπάρχει σύγκρουση αντιλήψεων ανάμεσα στους θεσμούς: «Υπάρχει το υπόδειγμα που θέλει να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις εντελώς (...) η βάση του προβλήματος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση που λύνει προβλήματα για λογαριασμό όλης της Ευρώπης, τους είμαστε εμπόδιο» είπε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε: «αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα κάνουν και σε άλλη κυβέρνηση ότι κάνουν σε μας, εμείς δεν προβάλλουμε μόνο αντιδράσεις, εκπροσωπούμε άλλο μοντέλο. Όμως θυμάστε ότι και άλλες κυβερνήσεις που πήγαν στο παρελθόν να διεκδικήσουν κάτι, είχαν και αυτές προβλήματα ας το αναγνωρίσουμε αυτό».

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τον Γιάννη Δραγασάκη

Σχετικές ειδήσεις