ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Οι φήμες για τον πρόωρο «θάνατό» μου είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές

Τσακαλώτος: Οι φήμες για τον πρόωρο «θάνατό» μου είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές

Ειδήσεις | Ευκλείδης Τσακαλώτος: Χρησιμοποιώντας ένα από τα γνωστότερα αποφθέγματα του Αμερικανού συγγραφέα, Μαρκ Τουέιν, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιχείρησε να υποβαθμίσει αλλά σίγουρα όχι να διαψεύσει την ενόχλησή του για τις επικρίσεις που δέχεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης, στον απόηχο της συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας (23/02/2017).

Η... ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΗΘΕΝ «ΕΚΡΗΞΗ» ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Οι φήμες για τον πρόωρο θάνατό μου είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του, επιβεβαιώνοντας αφενός ότι παραμένει ενεργός στο «παιχνίδι» της διαπραγμάτευσης, αφετέρου πως πράγματι βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορες φωνές που θα επιθυμούσαν σε κάθε δυνατή ευκαιρία την καρατόμησή του.

Επί της ουσίας, η «σπόντα» του υπουργού Οικονομικών καταδεικνύει ότι στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος έχουν διαμορφωθεί δύο κυρίαρχες τάσεις κυβερνητικών και βουλευτικών στελεχών εντός του ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη είναι εκείνη που επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνιστά μονόδρομο, για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να επιβιώσει.

Με απλά λόγια, ο υπουργός Οικονομικών ξέρει ότι κάποιοι θα ήθελαν να τον δουν εκτός κυβέρνησης. Το υποβαθμίζει ως ζήτημα, αλλά δεν το διαψεύδει σε καμία περίπτωση.

Ωστόσο, υπάρχει και μια δεύτερη τάση, η οποία, αν και αποφεύγει την λέξη «εκλογές», όπως ο διάβολος το λιβάνι, επιχειρεί να αποτινάξει από πάνω της το «μνημονιακό στίγμα», βλέποντας πως το καράβι των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αρχίσει να μπάζει νερά από παντού.

Αυτή η ακριβώς η τάση είναι που επιμένει να στοχοποιεί τον κ. Τσακαλώτο, κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια επώδυνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Έτσι, κατά καιρούς ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να φορτώνεται το κόστος των αποφάσεων και την κριτική, παρότι πρόκειται για συνολική κυβερνητική απόφαση.

Το γεγονός ότι ο ίδιος θέλησε να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για ένα 48ωρο ήταν πολύ απλά ένα «καμπανάκι» προς το εσωτερικό της Κουμουνδούρου να σταματήσουν να του φορτώνουν τον «μουτζούρη» της κακής διαπραγμάτευσης, αλλά και μια προσπάθεια να δείξει στο Μαξίμου πως η σιωπή, όταν ο ίδιος μπαίνει στο στόχαστρο, συνεπάγεται συνενοχή.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο θα πλησιάζει ο χρόνος για την κατάθεση και ψήφιση των μέτρων και των αντιμέτρων στη Βουλή, τόσο οι πιέσεις προς τον υπουργό Οικονομικών θα γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές. Και ήδη οι προσπάθειες ορισμένων κομματικών στελεχών να επιβάλλουν, γρηγορότερα και από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, μια καθολική κομματική πειθαρχία, φανερώνει πανικό.

Εξάλλου, ήδη υπάρχουν πρόσωπα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρνηση, το κόμμα, ακόμη και ευρωβουλευτές που ήδη εκφράζουν με διάφορες τοποθετήσεις τους επικρίσεις για τον κ. Τσακαλώτο.

Το μόνο σίγουρο πλέον είναι πως ο χρόνος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Σχετικές ειδήσεις