ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Πιέζουμε για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη λύση

Τζανακόπουλος: Πιέζουμε για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη λύση

«Είναι εύλογο να περιμένουμε σύντομα θετικές εξελίξεις»: στην εκτίμηση αυτή προβαίνει για τη διαπραγμάτευση ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία».

Με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση -μήνυμα, ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μια κακή συμφωνία, πολλώ δε μάλλον μία συμφωνία η οποία θα υπερβαίνει τις αρχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας». Γι' αυτό και η βεβαιότητά του ότι οι βουλευτές των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ), «η κυβερνητική πλειοψηφία θα σταθεί σύσσωμη στο ύψος των περιστάσεων και το ιστορικό της χρέος».

Παραθέτοντας το κυβερνητικό σχέδιο στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει την επιδίωξη «να γεφυρωθούν όσες διαφορές απομένουν στα ζητήματα της τεχνικής συμφωνίας και του δημοσιονομικού για το 2019, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί».
Όπως εξάλλου σημειώνει σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης, «ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι ακριβώς αυτή η συνολική συμφωνία να επιτευχθεί εντός Απριλίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Νομίζω ότι είναι εύλογο να περιμένουμε σύντομα θετικές εξελίξεις».

Από την άλλη ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης καθιστά σαφές ότι: «Πιέζουμε για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη λύση αλλά δεν πρόκειται από την άλλη να υποχωρήσουμε και σε παράλογες απαιτήσεις. Δεν θα υιοθετήσουμε ποτέ τη γραμμή “τόσα και άλλα τόσα”, όπως μας καλεί η ΝΔ». Την οποίαν εγκαλεί, μαζί και το ΠΑΣΟΚ, ότι «είχαν δεσμεύσει τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030», και άρα «είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να μιλάνε για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

Όπως εξάλλου εξηγεί ο Δ. Τζανακόπουλος, «τα όποια σενάρια περί αυξημένης πλειοψηφίας, τα οποία δεν προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, αλλά έχουν φιλοξενηθεί σε συγκεκριμένες εφημερίδες, δίνοντας λαβή στην ΝΔ να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο επί ανύπαρκτων θεμάτων, είναι απολύτως αναληθή». Και ο υπουργός Επικρατείας διευκρινίζει, «αυτό το οποίο σχολιάστηκε από στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης, είναι ότι εφόσον έρθει μια συμφωνία με θετικό πρόσημο, τότε θα κληθούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση και τα κόμματα τόσο της ελάσσονος αλλά κυρίως της μείζονος αντιπολίτευσης».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Οι σφυγμομετρήσεις ποτέ δεν έβγαλαν κυβερνήσεις ούτε πρωθυπουργούς και ακόμα και αν το έκαναν στο παρελθόν, πλέον αδυνατούν διότι έχουν χάσει την αξιοπιστία τους στα μάτια του κόσμου».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις