ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετ α τετ Στουρνάρα-Μητσοτάκη με φόντο την ελληνική οικονομία

Τετ α τετ Στουρνάρα-Μητσοτάκη με φόντο την ελληνική οικονομία

Τετ α τετ θα έχουν το πρωί της Τρίτης (28/3) ο πρόεδρος της ΝΔ με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στα γραφεία της ΤτΕ με «φόντο» τα ζητήματα του τραπεζικού συστήματος.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύσει το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας στις 11:00 το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα οι δυο άντρες αναμένεται να συζητήσουν τους κινδύνους στην ελληνική οικονομία από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), η μείωση καταθέσεων, τα Capital controls και η προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης (Q.E.) της ΕΚΤ, η κερδοφορία τραπεζών και οι προκλήσεις.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΝΔ

Αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια και φεύγουν καταθέσεις

*Μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs): Ανέρχονται σε περίπου 106 δισ. ευρώ ή 45% του συνόλου των δανείων. Όπως επισημαίνεται από το γαλάζιο επιτελείο, η επίλυση του προβλήματος απαιτεί πολιτική βούληση, οικονομική σταθερότητα, αντιμετώπιση των εμποδίων, επιτάχυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών και δημιουργία δευτερογενούς αγοράς με δραστηριοποίηση εταιρειών διαχείρισης, ώστε να γίνουν γρήγορα βήματα για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μείωσης των «κόκκινων δανείων» κατά 40 δις ευρώ μέχρι το 2019.

Μείωση καταθέσεων – Capital controls – Q.E.

H μείωση των καταθέσεων φτάνει στα 4 δισ. ευρώ, τους πρώτους μήνες του 2017, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται εκ νέου η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον E.L.A. στα 46,6 δισ. ευρώ, αναφέρουν οι οικονομικοί ιθύνοντες της οδού Πειραιώς. Υπενθυμίζουν ότι τον Δεκέμβριο του 2014, η εξάρτηση από τον E.L.A. είχε μηδενισθεί, ενώ το 2015 υπήρξε η μεγαλύτερη ετήσια εκροή ως σήμερα (περίπου 37 δις ευρώ). Έχει, μάλιστα, παρατηρηθεί, προσθέτουν, ότι όταν διαταράσσεται η ομαλή πορεία των συζητήσεων με τους εταίρους εντείνονται οι εκροές καταθέσεων. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι «κλειδί» για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, η «εμπιστοσύνη» αποτελεί κλειδί και για την άρση των capital controls. Η αρχική εξαγγελία της Κυβέρνησης για γρήγορη άρση τους έπεσε στο κενό ενώ, αν συνεχιστεί η αρνητική τάση στις καταθέσεις, ίσως χρειαστεί σύντομα αυστηροποίηση των capital controls, για να μην απειληθούν η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και οι καταθέσεις των πολιτών.

Την ίδια στιγμή, σημειώνουν, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έκθεση βιωσιμότητας χρέους από την Ε.Κ.Τ., είναι και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στο Q.E. που θα είχε θετικές επιδράσεις στο κόστος χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, στην πρόσβαση στις αγορές και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία.

Τα stress tests και η αβεβαιότητα

Κερδοφορία τραπεζών: Η οργανική κερδοφορία των τραπεζών βελτιώνεται, αλλά οι προβλέψεις συνεχίζουν να «ροκανίζουν» τα κέρδη, αναφέρουν οι γαλάζιοι ιθύνοντες. Επισημαίνούν ότι το χαμηλό περιβάλλον επιτοκίων διεθνώς δεν έχει επηρεάσει πολύ τις ελληνικές συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς διατηρούν πολύ υψηλά περιθώρια επιτοκίων για τα δάνεια που χορηγούν. Το γεγονός αυτό είναι θετικό για τα αποτελέσματά τους, αλλά όχι για την πραγματική οικονομία, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη. Τα stress tests θα γίνουν το 2018 με τη συμμετοχή των 4 συστημικών τραπεζών και θα στηριχθούν στο μακροοικονομικό σενάριο και στην εικόνα που θα εμφανίζουν οι τράπεζες στο τέλος του 2017. Για αυτό είναι απαραίτητο να τερματιστεί άμεσα η αβεβαιότητα.

Σκιές για την Τράπεζα Αττικής

Για την Τράπεζα Αττικής, τέλος, υποστηρίζουν ότι το σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων της Τράπεζας Αττικής παρουσίαζε σοβαρές αδυναμίες. «Η Τράπεζα, σε μια περίοδο που παρατηρείται απομόχλευση στο πιστωτικό σύστημα, αύξησε την έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο προς συγκεκριμένους δανειολήπτες που φέρονται να έχουν προνομιακή σχέση με την κυβέρνηση», σημειώνουν. Αυτή η πιστωτική επέκταση πραγματοποιήθηκε με «χαλαρά» πιστοδοτικά κριτήρια με αποτέλεσμα την μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από τα ευρήματα του κοινού ελέγχου που έκανε με τον εποπτικό μηχανισμό της Ε.Κ.Τ. (SSM), συμπληρώνουν. Και καταλήγουν υπογραμμίζοντας: Για όλες τις παραλείψεις και σκιές στην Τράπεζα Αττικής υπάρχουν τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες».

Σχετικές ειδήσεις