ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι αγώνες της Εθνικής Αντίστασης εμπνέουν τις σημερινές μάχες της κυβέρνησης

Τσίπρας: Οι αγώνες της Εθνικής Αντίστασης εμπνέουν τις σημερινές μάχες της κυβέρνησης

Οι αγώνες της Εθνικής Αντίστασης εμπνέουν την κυβέρνηση στις μάχες που δίνει σήμερα για να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τίμησε τη μνήμη του διοικητή του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνος) που μαζί με τους συναγωνιστές του το 1944 ανατίναξαν αμαξοστοιχία των κατοχικών δυνάμεων στην κοιλάδα των Τεμπών.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μνημείο που έχει στηθεί προς τιμήν τους στα Τέμπη (θέση Αγία Παρασκευή), κατέθεσε στεφάνι και απευθυνόμενος στους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί επισήμανε: «Εδώ, μπροστά στο μνημείο αυτού του ακάματου και αλύγιστου αγωνιστή πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε να έχουμε άλλο στόχο από το να καταφέρουμε, όπως τότε κι αυτοί, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τη χώρα και τον λαό μας, να ξαναπατήσουμε στα πόδια μας. Να ανακτήσουμε την αυτοτέλεια, την οικονομική μας αυτονομία και ανεξαρτησία. Κι αυτός είναι ένας δύσκολος στόχος. Μέσα από πολλές συμπληγάδες ανεβαίνουμε κι εμείς-μεταφορικά το λέω-κακοτράχαλα βουνά, όπως οι αγωνιστές τότε, με στόχο όμως να μπορέσουμε γρήγορα να δρέψουμε αυτούς τους καρπούς».

Ο Βρατσάνος με το τάγμα του ανατίναξαν την υπ' αριθμόν 53 αμαξοστοιχία η οποία μετέφερε επίλεκτες δυνάμεις των Γερμανών κατακτητών με προορισμό την Ουκρανία και κατάφεραν ισχυρό πλήγμα, αφού ο κατοχικός στρατός μέτρησε 450 νεκρούς. Έκτοτε ο Βρατσάνος έγινε θρύλος και το σαμποτάζ αυτό κατατάχθηκε στα μεγαλύτερα της Ευρώπης εναντίον των Γερμανών κατακτητών.

Ο ΑΛέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι τιμή του που κατέθεσε στεφάνι στον αγωνιστή Αντώνη Βρατσάνο, για τον οποίο τόνισε πως «σε όλη τη ζωή του ήταν ένα παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγώνα».

Η κατάθεση στεφανιού στο μνημείο έγινε λίγη ώρα πριν ο πρωθυπουργός εγκαινιάσει τις νέες σήραγγες των Τεμπών στον αυτοκινητόδρομο Μαλιακός - Κλειδί και ανακοίνωσε πως σε μία από αυτές δίνεται το όνομα του Αντώνη Βρατσάνου, λέγοντας ότι είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν γι αυτόν.

Τον κ. Τσίπρα υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Τεμπών, Κώστας Κολλάτος, ο οποίος τον προσφώνησε και κάτοικοι της περιοχής.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι θα εκπονηθεί μελέτη για την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος, καθώς η περιοχή διαθέτει φυσικές ομορφιές και είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης κ.α.

Σχετικές ειδήσεις